Menu Zavřít

Znojmo se stane světovým logistickým centrem skupiny Laufen

28. 7. 2011
Autor: profit

Společnost Laufen CZ zastupující na českém trhu značky Jika, Roca a Laufen výrazně rozšiřuje své skladovací kapacity ve Znojmě. Nová hala, jejíž dokončení je plánováno na konec léta, podpoří pozici českého zastoupení coby hlavního logistického centra v rámci celé skupiny Laufen.

Znojmo se stane světovým logistickým centrem skupiny Laufen

Foto: Laufen

Výstavba haly na území výrobního závodu představuje v České republice ojedinělou investici mezi českými výrobci koupelnového vybavení.

Výrobní závod ve Znojmě se stal společně se závodem v Bechyni páteřním logistickým uzlem celé skupiny již v roce 2010, kdy byla dokončena rekonstrukce haly logistiky a zákaznického servisu. Dnes je znojemský závod logistickou základnou pro obchodní aktivity na exportních trzích nejen ve střední, jižní a východní Evropě, ale i v Jižní Americe, na Blízkém a Středním Východu, v Africe, Austrálii, na Novém Zélandu a ve státech bývalého Sovětského svazu. 

Ojedinělá investice v České republice

V letošním roce se firma rozhodla ještě zvýšit skladovací kapacity znojemského závodu a postavit v jeho areálu nový sklad o velikosti 4 900 m2. Nové prostory rozšíří kapacitu na 19 000 m2. Kombinace staré a nové haly bude ve skupině Laufen zcela první orientovanou na široké spektrum produktů a zákazníků. Důvody, proč se firma rozhodla umístit nový sklad právě do Znojma, přibližuje nový generální ředitel společnosti Laufen CZ Ladislav Dvořák:  „Pro umístění nového skladu do Znojma hovoří nejen jeho strategická poloha vůči našim klíčovým trhům, ale důležitou roli zde sehrála jazyková vybavenost a flexibilita českého týmu. Dalším faktorem je systémová vyspělost logistiky Laufen CZ, která se kvalitativně odlišuje od zbytku skupiny. Posledním důvodem byla velikost sesterského závodu v Bechyni a tím i společně dopravovaných objemů na obsluhované trhy.“ Právě on se jako přední odborník podílel na logistických a reorganizačních projektech v rámci firmy Roca v Barceloně, jíž je skupina Laufen součástí. Byl rovněž jedním z hlavních představitelů týmu, který implementoval systému SAP do společnosti Laufen v Česku, Rakousku, Německu a švýcarsku. V prostředí firem s koupelnovým vybavením se jedná o ojedinělou investici na českém trhu, která je navíc financována zcela z vlastních zdrojů.

Logistický systém ušitý zákazníkům na míru

Jedním z hlavních kvalitativních ukazatelů logistiky firmy je množství výrobků rozbitých či poškozených během přepravy k zákazníkovi. Pro křehkost, (ne)skladnost a různé velikosti zboží má přeprava koupelnového vybavení specifické požadavky. Ty společně s širokou variabilitou produktů vytvářejí nekonečné množství kombinací zakázek. V minulosti firma využívala externích dodavatelů. Ti však nebyli schopni zajistit dostatečnou kvalitu přepravy pro velmi citlivou komoditu a docházelo k narušení vztahů s významnými obchodními partnery. To přimělo firmu Roca k vytvoření vlastního logistického systému, s jehož pomocí je dnes z celkového objemu přepravy úspěšně doručeno 99,7 % výrobků.

Kromě unikátního systému se nová hala navíc zaměří na tzv. „Picking“. Ladislav Dvořák k netradičnímu logistickému řešení dodává: „Picking byl rozhodujícím kritériem již při výstavbě. Umožňuje nám totiž efektivně připravit zakázku přesně dle přání odběratelů a  zákazníků našich odběratelů. Takto budeme moci efektivněji obsluhovat třeba více než 5 000 obslužných míst po celém světě.

BRAND24

Provoz nové haly bude zajištěn stávajícím personálem a klíčové pozice zaujmou zaměstnanci s dlouhodobými zkušenostmi z logistiky. Výrobní závod ve Znojmě je velmi úzce propojen se závodem v Bechyni a oba dohromady nyní disponují skladovacím zázemím o celkové ploše 19 000 m2. Administrativní podporu zahraničních obchodů zajišťuje pražská centrála společně s Galerií koupelen.

Společnost Laufen CZ do konce roku počítá ještě s další významnou investicí. Paralelně s novou halou připravuje provoz pro výrobu a kompletaci vodovodních baterií. Zahájení výroby je naplánováno do konce roku 2011.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).