Menu Zavřít

Znalost důchodové problematiky roste

11. 6. 2007
Autor: Euro.cz

IVO FOLTÝN, PENZIJNÍ FOND ČP: Státní příspěvek na penzijní připojištění může stoupnout. Tvrdí to Ivo Foltýn, generální ředitel a předseda představenstva Penzijního fondu České pojišťovny, který je zároveň členem prezidia Asociace penzijních fondů.

IVO FOLTÝN, PENZIJNÍ FOND ČP: Státní příspěvek na penzijní připojištění může stoupnout. Tvrdí to Ivo Foltýn, generální ředitel a předseda představenstva Penzijního fondu České pojišťovny, který je zároveň členem prezidia Asociace penzijních fondů. Koaliční vláda jednala v rámci své daňové reformy i o penzijní reformě. Jak tato jednání hodnotíte? Podle informací, které mám k dispozici, věřím, že letos by k rozhodnutí o směřování reformy mohlo konečně dojít. Reálné nastartování reformních kroků lze ovšem vidět nejdříve na začátku roku 2009. I když současný politický pat a více než desetiletá historie všech nejrůznějších pokusů o penzijní reformu jakýkoliv větší optimismus krotí, jsem přesvědčen, že jak ministerstvo financí, tak ministerstvo práce a sociálních věcí po volbách nastoupilo správný směr. Vláda, potažmo ministerstvo financí, diskutuje o budoucnosti penzijního připojištění. S jakými návrhy do této debaty přispěla Asociace penzijních fondů? Naše návrhy se týkají tří oblastí. První a nejzásadnější je způsob a forma oddělení majetku klientů a akcionářů, které by penzijní připojištění mohly opět posunout pozitivním směrem. Druhá významná oblast je nepochybně státní příspěvek, jeho valorizace a budoucnost daňových úlev. Třetí téma jsou převody klientů mezi jednotlivými fondy, kde také navrhujeme změnu stávajících pravidel. Naše návrhy jsou pochopitelně koncipovány tak, aby přinesly užitek především klientům penzijních fondů a zároveň ochránily zájmy investorů. Penzijní fondy už delší dobu lobbují za možnost investovat rizikověji, tedy i výnosněji, v zájmu přilákání mladší klientely. Jak skončil tento záměr?

Varianta oddělení majetku stále leží na stole. Navrhované změny by mohly znamenat zlepšení fungování penzijních fondů, a proto je samozřejmě vítáme. Majetek akcionářů a klientů je účetně oddělen již nyní. Akcionáři však v současnosti musí garantovat původní hodnotu klientských vkladů. Vznikne-li tedy ztráta a vlastní kapitál fondu klesne pod 50 milionů korun, má akcionář podle zákona povinnost ztrátu dorovnat. Z tohoto důvodu penzijní fondy investují konzervativně.

V okamžiku, kdy odpadne zákonná povinnost ručit za klientské vklady, mohly by penzijní fondy mimo jiné reálně nabízet různé investiční profily. Klienti by tak měli možnost větší volby na základě svého vztahu k riziku a očekávaným výnosům. V poslední době vnímáme poptávku po výnosnějším (agresivnějším) investovaní především u mladších klientů, takže jsou pro nás tyto změny důležité.

Chronickou bolestí penzijního připojištění jsou nízké příspěvky. Nebude to po reformě, která podle tvrzení levicových stran „lidu“ přes všechna ujišťování o opaku spíše „ubere“, ještě horší?

Jednak si nemyslím, že reforma zhorší situaci občanů. Především pokles přímých daní povede k růstu životní úrovně všech aktivních občanů. I ve vztahu k úsporám na stáří očekávám spíše opak - vklady porostou. V rámci daňové reformy se vážně uvažuje o zrušení stávajících daňových úlev a jejich nahrazení valorizací státního příspěvku.

BRAND24

Ten by mohl být poskytován například až do výše 1500 korun měsíčního příspěvku a mohl by být „zlineárněn“ například až na 35 procent pravidelného vkladu klienta. Pokud vezmeme v úvahu, že klienti dnes vesměs ukládají nanejvýš právě 500 korun měsíčně, aby maximalizovali výnos, valorizace zcela jistě zvedne průměrnou úložku. Další argument pro zvyšování vkladů lze spatřovat ve stále rostoucí znalosti důchodové problematiky v populaci. Čím dál víc lidí chápe, že je nutné spořit si na svoji budoucnost více než doposud.

Od podzimu má česká rodina penzijních fondů nového člena - Aegon. Konkurence se tedy zvýší, nebude to pro ostatní fondy znamenat konec sice malých, ale přece jen pravidelných přírůstků klientů? Jsem přesvědčen, že projekt nového hráče nemá šanci na ekonomický úspěch. Trh penzijního připojištění v České republice je již plně stabilizovaný a saturovaný. Jediná cesta k získání většího počtu klientů by v takovém případě vedla prostřednictvím nákladného „přetahování“ klientů jiných fondů, což by ve svém důsledku zaplatili sami klienti na snížených výnosech. Stagnace či zpomalení našeho růstu se proto neobávám. MILIONOVÝ FOND Penzijní fond České pojišťovny (PF ČP) vznikl v roce 1994. Ke konci loňského roku měl 977 tisíc účastníků, což byl tehdy tuzemský rekord. Pozici fond dále upevnil i letos, kdy počet pojištěnců překročil jeden milion. PF ČP více než polovinu svých aktiv (přibližně 25 miliard korun) investoval do státních dluhopisů. Loni klientům připsal zhodnocení 3,3 procenta. |

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).