Menu Zavřít

Značka Pontiac se stala minulostí

2. 11. 2010
Autor: profit

Automobilová značka Pontiac po 84 letech existence skončila. O jejím zániku rozhodla největší americká automobilka General Motors již v loňském roce.

Foto: archív Profit

Smlouvy GM s prodejci vozů Pontiac vypršely na konci minulého měsíce. Poslední automobil se značkou Pontiac vyrobila GM již v květnu, napsala agentura AP.

CONTENT24

Automobily Pontiac, které se prosadily i ve filmu, byly na vrcholu popularity v roce 1968, kdy jejich prodej dosáhl téměř milionu vozů. Hlavním trumfem vozů Pontiac byly tehdy jejich silné motory. S rostoucí cenou benzinu se však zájem Američanů přesunul k menším automobilům s úspornějšími motory.

K úpadku značky podle agentury AP přispěla rovněž slabá podniková strategie. Ta vedla k tomu, že vozy Pontiac začaly vypadat jako běžné automobily, a ztratily tak svou výjimečnost. O ukončení výroby značky Pontiac rozhodla GM v loňském roce, kdy byla nucena požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli. GM opustila bankrotový režim loni v červenci a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).