Menu Zavřít

Změny v pojištění zasáhnou každého motoristu

31. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Letošní rok je pro oblast povinného ručení doslova přelomový. Od 1. ledna začalo platit hned několik revolučních novinek. Ty se navíc dotýkají každého motoristy.

Autor: Martin Siebert

Jediným platným dokladem o uzavření povinného ručení je od letošního ledna výhradně takzvaná zelená karta. Jde o mezinárodní doklad, který platí téměř ve všech evropských státech. Dosavadní dříve vydané doklady o pojištění pozbyly dnem 31. prosince 2008 platnosti.

Majitel vozidla by si měl ve vlastním zájmu ohlídat, aby zelená karta obsahovala údaje o vozidle, které musejí být v souladu se skutečným stavem. Případné změny musí klient nahlásit své pojišťovně a nechat si vystavit kartu novou.

Od letošního ledna se také zvýšily limity pojistného plnění, a to jak pro škody na zdraví, tak i na majetku. U majetkové škody se minimální limit plnění zvyšuje z 18 na 35 milionů korun bez ohledu na počet poškozených. Minimální limit pojistného plnění pro škodu na zdraví nebo usmrcení nadále zůstává 35 milionů korun, pojišťovny ho musí zvýšit do května 2012, všechny však limity na požadované nebo vyšší úrovni mají již nyní.

BRAND24

Od ledna 2009 se nově zvyšují také limity u majetkových škod pro povinné výjezdy policie k dopravním nehodám ze současných 50 tisíc korun na 100 tisíc korun. Znamená to, že pokud účastníci nehody výši škody odhadnou na méně než 100 tisíc korun, Policii ČR volat nemusejí. V tom případě je však velice důležité, aby vyplnili záznam o dopravní nehodě. Ten může mít v zásadě libovolnou formu, která bude obsahovat dané náležitosti, jako místo a čas nehody či identifikaci jejích účastníků. Nejlepší je však využít doporučovaný tiskopis s názvem Záznam o dopravní nehodě.

Důrazné sankce nově padnou na motoristy, kteří neplní svou zákonnou povinnost a nemají pro své vozidlo sjednáno povinné ručení. Ti od ledna 2009 musí nově hradit za každý den, kdy nemají vozidlo pojištěno, příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Sazba příspěvku se bude podle druhu vozidla pohybovat od dvaceti do tří set korun za den.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).