Menu Zavřít

Změny přijdou postupně

18. 7. 2005
Autor: Euro.cz

NÁMĚSTKYNĚ MINISTERSTVA FINANCÍ DANA TREZZIOVÁ: * Jaký je váš názor na zavedení editační povinnosti?

|| NÁMĚSTKYNĚ MINISTERSTVA FINANCÍ DANA TREZZIOVÁ:

* Jaký je váš názor na zavedení editační povinnosti?

Myšlenka je to výborná, ale v praxi může narazit na řadu problémů. Například kvůli personálnímu obsazení finančních úřadů, nekompetentnosti v konkrétním případě nebo v důsledku různých rozhodnutí v obdobné věci. V Polsku tato povinnost málem způsobila kolaps daňové správy v prvních měsících existence.

* Jak tedy chcete postupovat? Chceme jít cestou postupného zavádění závazných stanovisek. První vlaštovkou bylo závazné posuzovaní převodu ztrát v transformačním procesu. V novele zákona o dani z příjmu jde do vlády návrh na závazné posouzení zúčtovacích nebo převodních cen. Všeobecnou editační povinnost však nelze okamžitě zavést. * Jsou závazné i metodické pokyny?

Metodické pokyny jsou dnes vyjádřením názoru pracovníků ministerstva na různé problémy. Osobně mne mrzí, že nejsou závazné pro územní finanční orgány.

* Vidíte i jiné nástroje, které by poplatníkům ulehčily od starostí?

Vedle editační povinnosti jde o celý komplex opatření, která by zvýšila jejich komfort a jistotu. To se dotýká reorganizace a zlepšování funkčnosti daňové správy.

BRAND24

* A co zjednodušení daňové legislativy?

O to usilují všechny vlády. V praxi má ovšem každá z nich svou politiku a priority, které se odrážejí i v daňových zákonech. Zohledňování určitých skupin poplatníků nebo oblastí ekonomického chování vede k tomu, že daně jsou stále složitější. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).