Menu Zavřít

Změny klimatu mají již nyní vliv na zimní turistiku v ČR

26. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Změny klimatu mají již nyní vliv nazimní turistiku v České republice. Zatímco před lety byly zdejšíhory pod sněhem v prosinci a lednu téměř každoročně, nyní sehoteliéři strachují, zda sníh vůbec napadne.

To, že na českýchhorách není garance sněhu, se v posledních letech projevilo takéna investicích provozovatelů vleků do umělého zasněžování, řeklČTK jednatel Svazu provozovatelů lanovek a vleků Zdeněk Veselý.Kopce bez umělého sněhu dnes v podstatě nemají šanci. Klimatologové tvrdí, že pokud lidstvo neomezí emise

skleníkových plynů, už na konci tohoto století se v Evropě zvýšíprůměrná teplota o tři stupně Celsia. Vzhledem k tomu, že teplotas výškou klesá řádově o stupeň na 100 metrů, znamenalo by toposun hranice sněhu až o 300 výškových metrů. Z Čech by tak vpodstatě zmizel sníh a zimy by se podobaly těm, které jsou nynítypické pro Středomoří.

Na tak katastrofické předpovědi se však provozovatelé českýchlyžařských areálů zatím systematicky nepřipravují. Vizimeteorologů považují za přehnanou. Přesto musejí české horskéhotely a větší penziony začít měnit nabídku, tvrdí ředitelanalytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Již nyní nadelší pobyty na českých horách v podstatě nejezdí skutečnílyžaři, kteří chtějí trávit sjezdováním celé dny. Ti směřujíhlavně do Alp.

České hory využívají hlavně rodiny a lidé, kteří se kromělyžování chtějí bavit. Nabídka českých středisek tomu však ještězdaleka neodpovídá. Hotely tak musejí začít budovat sauny abazény, ale také různá zařízení pro halové sporty a zábavu. Obceby pak měly menším hotelům a chatám pomoci v investicích dospolečných sportovních zařízení, domnívá se Beránek.

Hlavně velká střediska již podle Veselého tento trendzachytila a stále častěji nabízejí také jiné možnosti zábav odsnowtubingu (jízda na speciální nafukovací duši sněhovýmkorytem), sáňkařských či bobových drah po bowling, bazény apod.Hory myslí na turisty stále častěji také s letním programem.

BRAND24

Podle odhadů tráví každou zimu na horách dovolenou asi900.000 Čechů, z nichž 650.000 na českých horách a 250.000 vcizině. Pokud se klima výrazně změní a z českých hor sníh téměřvymizí, bude každoročně do ciziny mířit většina českých zimníchturistů. Také zájem cizinců o české hory by zřejmě v ziměpoklesl. Nyní jich přijíždí lyžovat kolem 300.000, a to hlavně zNěmecka, Nizozemska a Polska.

Přestože spolu s příklonem lidí k aktivnějšímu způsobu životaroste cestování na české hory i v létě, na jaře a podzim, stáleje pro většinu podnikatelů v turistice na horách hlavní sezonouzima. V případě tak výrazného oteplení, jaké očekávajíklimatologové, by se však ze zimních měsíců na horách časem staloturisticky nejslabší období.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).