Menu Zavřít

Změnit dodavatele elektřiny se vyplatí

8. 12. 2009
Autor: profit

Domácnost si může zvolit svého dodavatele elektřiny. A čím více elektrické energie spotřebovává, tím spíše se změna vyplatí. Jaké jsou možnosti při volbě dodavatele? A kolik je možné ušetřit?

Autor: Martin Siebert

Liberalizace trhu elektrické energie

Prvním krokem k liberalizaci elektrické energie v České republice bylo vydání Energetického zákona v roce 2000. Trh s elektřinou byl pro všechny odběratele včetně domácností otevřen 1. ledna 2006. Od tohoto data si odběratelé elektřiny mohou zvolit dodavatele elektrické energie dle svého uvážení.

V této souvislosti musíme rozlišovat distributory a obchodníky.

Obchodník – na základě smlouvy dodává elektřinu, kterou nakupuje u výrobců a velkoobchodních dodavatelů. Nabízí elektřinu v podobě různých produktů a platí se mu za odebranou elektřinu.

Distributor – přivádí elektřinu do domácnosti. Můžeme si ho představit jako dopravce či pošťáka, který vám domů doveze zboží, které jste si objednali u obchodníka.

Distributoři mají v České republice monopolní postavení a podle oblasti to jsou ČEZ, E.ON a PRE. Když tedy hovoříme o konkurenční nabídce dodavatelů elektrické energie, máme na mysli pouze obchodníky, kteří elektřinu zprostředkovávají. Distributora změnit nemůžeme.

ČEZ, PRE a E.On jsou zároveň distributory i dodavateli, zatímco ostatní firmy jsou pouze obchodníky. Významných obchodníků je přibližně dvacet a z toho devět jich nabízí dodávky pro domácnosti. Celkem je téměř tři sta obchodníků.

Volba dodavatele

Při volbě dodavatele a nabízeného produktu bereme v úvahu:

1. charakter spotřeby – vytápění, ohřev vody

2. množství spotřeby

Cena elektrické energie

Dříve byla chápána jako neoddělitelný celek, nyní se však dělí na cenu za distribuci a cenu za samotnou elektřinu:

1. cena distribuce – je regulována státem prostřednictvím Energetického regulačního úřadu

Tato složka ceny zahrnuje:

* náklady na dopravu, skladování a distribuci

* ostatní regulované složky – systémové služby, příspěvek na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů

* cena za činnost operátora trhu s elektřinou

Distribuci zajišťují výhradně společnosti ČEZ, E.On a PRE. Regulovaná část ceny se stanovuje zpravidla na kalendářní rok a je jednotná pro všechny konečné zákazníky bez ohledu na dodavatele. Distributoři totiž nemohou tyty ceny zvyšovat, ale ani snižovat.

2. cena elektřiny – neregulovaná složka ceny, tzn. tržní cena, která tvoří více než polovinu celkové ceny za elektřinu

Skládá se z:

* paušální platby za hlavní jistič

* ceny za spotřebovanou elektřinu

Z uvedených údajů o součástech ceny elektrické energie tedy vyplývá, že při výběru dodavatele bereme v potaz cenu za „komoditu“, jelikož ji ERÚ nemůže ovlivňovat a její stanovení je plně v kompetenci obchodníků.

Tarifní sazby

BRAND24

Spotřeba domácností spadá do kategorie D a jednotlivé tarify jsou dány charakterem spotřeby. Běžné domácnosti bez boileru a přímotopů mají zpravidla jednotarifní sazbu.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).