Menu Zavřít

Změní drastický snímek postoj Evropy k migrantům? ptají se britská média

3. 9. 2015
Autor: čtk/ap

Na pláži v Turecku našli tříletého Syřana, který se zřejmě utopil na cestě do Řecka s dalšími uprchlíky. Sociální sítě a titulní stránky evropských deníků zaplavily snímky chlapečka ležícího tváří dolů na břehu a tureckého policisty, který ho odnášel.

Chlapec byl identifikován jako Ajlan Kurdí a byl zřejmě jedním z 12 Syřanů, kteří zemřeli, když se ve středu potopily dva čluny, na nichž Syřané mířili do Řecka. Podle tureckých zdrojů bylo na jednom člunu šest lidí.

Potopil se hned po vyplutí z tureckého Akyarlaru, odkud měl překonat pětikilometrovou trasu na řecký ostrov Kos. Utopili si se čtyři jeho pasažéři - žena a tři děti, napsala turecká agentura Dogan. Dva lidé se zachránili, protože se jim podařilo doplavat zpět na břeh v záchranných vestách.

 Tělo malého Syřana

Maličká oběť lidské katastrofy, stálo na titulní stránce britského listu The Daily Mail s fotografií odnášeného dítěte. Šokující, krutá realita evropské uprchlické krize, nazval svůj článek The Guardian opět se snímkem Turka s chlapcem v náručí. Italská La Repubblica fotografii doplnila textem Fotografie, která otřese světem.

„Jestliže tento působivý snímek těla mrtvého syrského dítěte vyplaveného na pláž nezmění přístup Evropy k uprchlíkům, co tedy?“ napsal k obrázku britský The Independent. „Co je moc, to je moc. Tyto snímky jsou děsivé. Jsou probuzením, které David Cameron potřebuje,“ řekl Independentu vůdce britských liberálních demokratů Tim Farron s poukazem na politiku premiéra Camerona.

Americký list The New York Times upozornil na středeční debatu o novinářské etice, kterou snímek mrtvého dítěte vyvolal. Redakce některých listů byly proti tomu šokovat čtenáře, zatímco mnoho novinářů zastávalo názor, že je třeba veřejnost informovat o důsledcích války a o politice, která uprchlíkům ztěžuje získat azyl v Evropě.

Novinářský aktivismus

V Británii debata skončila shodou, že fotografie bude na titulních stranách a že listy budou vyzývat premiéra k akci. Americké listy chtěly snímek otisknout, avšak redakce se lišily v tom, do jaké míry má být fotografie drastická. Některé odmítly publikovat záběr, na němž je částečně vidět tvář ležícího dítěte.

V kanadském Vancouveru žije Abdalláhova sestra Teema, která emigrovala do Kanady před 20 lety. Kanadskému listu National Post řekla, že rodina prchla do Turecka a snažila se dostat do Kanady prostřednictvím soukromého sponzora. Požádala prý o azyl, ale kanadské úřady žádost v červnu zamítly s tím, že vyřizování z Turecka je příliš komplikované.

„Chtěla jsem je sponzorovat a přátelé a sousedi mi pomáhali s bankovním účtem. Nedokázali jsme je ale dostat sem, proto se ocitli na tom člunu. Platila jsem jim nájem bytu v Turecku, ale se Syřany tam jednají strašně,“ sdělila příbuzná.

Podle National Post se Kanada a Turecko delší dobu přou kvůli uprchlíkům, kteří se pokoušejí dostat z Turecka do Kanady. Syrští Kurdové často nemají pasy, protože syrská vláda jim je nevydává. Mají proto problém s registrací jako uprchlíci OSN a zároveň jim turecká vláda jako nezaregistrovaným uprchlíkům bez pasu odmítá vydat výjezdní víza.


Čtěte také:

Česko přestane zadržovat Syřany, uvolní jim cestu do Německa

BRAND24

Maďarské nádraží Keleti je dál obleženo stovkami migrantů

Radek Palata: Migraci řeší jen prevence jejích příčin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).