Menu Zavřít

Změna zlikviduje malé firmy

5. 12. 2005
Autor: Euro.cz

PŘEDSEDA SVAZU MLYNÁŘŮ A PEKAŘŮ: Radikálním odpůrcem nového zákona o nemocenském pojištění je předseda Svazu mlynářů a pekařů Otakar Svoboda. Sám je majitelem pekárny v severních Čechách.

PŘEDSEDA SVAZU MLYNÁŘŮ A PEKAŘŮ: Radikálním odpůrcem nového zákona o nemocenském pojištění je předseda Svazu mlynářů a pekařů Otakar Svoboda. Sám je majitelem pekárny v severních Čechách. * Co si myslíte o novém zákonu o nemocenském pojištění, navrženém ministrem Škromachem? Pro malé živnostenské firmy je nepřijatelný. Už dnes je naše ekonomická situace špatná, vždyť podle statistiky pekárny vykazují nejnižší mzdy v Česku. I ostatní podnikatelské obory většinou jen přežívají. Svědčí o tom počet zaniklých firem. * Podle statistik však počet osob samostatně výdělečných roste…

Čistě matematicky je to pravda. Ve skutečnosti ale jde většinou o lidi, kteří se snaží řešit svoji nezaměstnanost a neví, co je očekává. Jdou do toho plni elánu. A pak jde z velké míry o lidi, kteří se potřebují uživit nějak do důchodu a nechtějí být státu na obtíž, tedy žít ze sociálních dávek. Zkrátka živí se prací a státu ještě přispívají do rozpočtu. Tento návrh zákona a další jenom ukazují, jak si jich stát váží.

* Proč považujete tento návrh za likvidační?

Vládní návrh předpokládá snížení úhrady na zdravotní pojištění o 1,9 procenta z odváděné hrubé mzdy za zaměstnance. Na tomto systému hrubě prodělají malé firmy do 25 zaměstnanců - čím jsou firmy menší, tím to pro ně bude horší. Naopak firmy s větším počtem zaměstnanců ušetří - čím více zaměstnanců, tím větší úspora.

BRAND24

* Jak byly přijaty vaše připomínky? Naše zásadní připomínka, aby oněch 1,9 procenta nebylo použito paušálně, ale odstupňovaně podle počtu zaměstnanců, nebyla vůbec vzata v úvahu. Ať se někdo zamyslí nad situací, která vznikne ve firmě s jedním až dvěma zaměstnanci. V případě onemocnění bude zaměstnavatel platit nemocenskou a ještě mzdu novým pracovníkům. * Máte výhrady i k dalším částem nového zákona? Chtěl bych ještě upozornit na porušení principu solidarity. To znamená, že každý obor či každá profese mají svá rizika a z toho také pramení počet nemocných. Nový zákon tento princip jednoznačně likviduje. * Jaký dopad očekáváte konkrétně pro vaši firmu? Návrh na změnu systému nemocenské nelze hodnotit zcela samostatně. Řítí se na nás totiž další podobné jobovky - třeba navýšení minimální mzdy, výpočet všech příplatků z průměrné mzdy, navýšení cen pohonných hmot, plynu, elektřiny a podobně. Už dlouho zde existuje problém kolem cen pekařských výrobků, který zcela záměrně není řešen s ohledem na sociální smír. Pečivo je strategické zboží a proto musí být levné. Nevím, kdo bude trvale dodávat pečivo i pod výrobní náklady, ale oboru to jistě neprospívá. V Evropské unii nyní stojí rohlík 0,40 eura, tedy 12 korun. Pokud nedojde k nárůstu cen pečiva, nebudeme schopni dostát svým závazkům. Takže věřím, že se podaří zvýšit ceny pečiva na přijatelnou úroveň. * Existuje možnost, jak se bránit podobným změnám prosazovaným současnou vládou? Ano, určitě existuje. Například všemi dostupnými a slušnými cestami poukazovat na důsledky těchto opatření. Před námi jsou volby do Poslanecké sněmovny - to znamená jít volit a přemýšlet o tom, kdo malému podnikaní škodí, kdo ho likviduje a kdo se mu naopak snaží pomoci. Zkrátka volit menší zlo. * Co byste vzkázal poslancům, kteří o změně systému nemocenského pojištění budou rozhodovat?**

Mám na ně jednu prosbu. Až budete o tomto zákonu hlasovat, zeptejte se také svých voličů z řad osob samostatně výdělečně činných. To se týká i hlasování o zákoníku práce a podobných normách. Prosím je, aby hlasovali rozumem, a ne stranickou legitimací. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).