Menu Zavřít

Změna celního skladu

23. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Naše firma dováží alkoholické nápoje a skladuje je v celním skladu u logistické firmy v Říčanech. Od 1. 7. bychom chtěli změnit logistickou firmu a přestěhovat náš sklad do areálu firmy " B" v Nučicích. Zajímalo by mě, co všechno musíme pro přestěhování celního skladu udělat.

vaše dotazy, naše odpovědi

Je vůbec možné přesunout celní sklad k jinému celnímu úřadu? Poraďte nám, prosím, jak bychom měli postupovat. Dále se chci zeptat, jak máme postupovat v případě, kdy nám celní úřad společně s logistickou firmou proclily nesmyslné množství zboží, které nebylo ze skladu odvezeno. Žádali jsme tento celní úřad o vrácení zboží na celní sklad a zároveň o vrácení cla. Bylo nám řečeno, že zboží, které bylo jednou procleno, se již na celní sklad vrátit nedá. A kde bychom měli podat stížnost na výše uvedený celní úřad, který nám zboží proclívá bez ohledu na skutečnou realizaci, pozdě a s chybami?

1. Z Vaší žádosti o radu ve věci přemístění zboží z celního skladu v Říčanech do celního skladu v Nučicích vyplývá, že se jedná o zboží (alkoholické nápoje) propuštěné do režimu uskladňování v celním skladu, a to v celním skladu typu B (veřejný celní sklad). Stejně tomu má být zřejmě i u celního skladu v Nučicích, tj. uvedené zboží má být propuštěno do režimu uskladňování v celním skladu, a to rovněž v celním skladu typu B. V takovém případě budete postupovat takto: Požádáte o povolení režimu uskladňování v celním skladu u příslušného celního úřadu - v daném případě Celní úřad Beroun (viz § 134 zákona č. 13/1993 v platném znění - dále jen „celní zákon“). Po udělení povolení je pak možno ukončit režim uskladňování v celním skladu v Říčanech, a to návrhem k propuštění do režimu tranzitu v celním úřadě v Berouně. U celního úřadu v Berouně režim tranzitu ukončíte a v souladu s povolením navrhnete přemísťované zboží do režimu uskladňování v celním skladu.

BRAND24

2. Z druhého dotazu (ve věci „proclení nesmyslného množství zboží, které nebylo ze skladu odvezeno“) vyplývá, že tato logistická firma je vaší firmou zmocněna k zastupování, a to v zastoupení nepřímém. To znamená, že jedná vlastním jménem ve prospěch zastoupené osoby, kterou je vaše firma, na základě písemné plné moci. Z toho vyplývá, že celní úřad konal na základě návrhu deklaranta nebo jeho zástupce. Z těchto důvodů je třeba si upřesnit rozsah zmocnění s nepřímým zástupcem, tj. vámi zmocněnou logistickou firmou nebo zmocnění ukončit a podávat celní prohlášení sám jako deklarant. Pokud se však domníváte, že pochybení nastalo vinou celního úřadu, je možno podat stížnost na nesprávný postup celního úřadu nadřízenému útvaru, kterým je Celní ředitelství Praha.

3. Odpověď na třetí dotaz je uvedena pod bodem 2. Nutno dodat, že pokud se jedná o nesprávné vyměření celního dluhu, resp. spotřební daně, je třeba v zákonem stanovené lhůtě využít institut opravných prostředků, především odvolání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).