Menu Zavřít

Zločin proti lidskosti

1. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Biopaliva

BRAND24

Výroba biopaliv je dle Jeana Zieglera, experta Organizace spojených národů (OSN), „zločinem proti lidskosti“. Rozšířenější pěstování zemědělských plodin, které se pak využijí k výrobě biopaliv, podle něj zvyšuje ceny užitných plodin, pozemků i vody a znemožňuje tedy chudým zemím přístup k základním potravinám. Nárůst cen základních potravin, který v posledních týdnech zasáhl i Českou republiku, dodává jeho slovům na váze.
Ziegler jako zvláštní zmocněnec OSN pro právo na výživu vyzývá k zastavení světové produkce biopaliv alespoň na pět let. Poukázal na to, že jen ceny pšenice se během jediného roku zdvojnásobily. Na růst cen tlačí i pěstování kukuřice používané k výrobě etanolu. Udrží-li se tento trend, nebudou chudé země schopny dovážet více potravin pro své obyvatelstvo.
K podobně ostrému odsudku biopaliv došla letos v září i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), dle jejíž studie je dopad biopaliv na přírodu horší než vliv běžných ropných paliv. OECD konstatovala, že podpora biopaliv vede k prudkému růstu cen potravin. Biopaliva, jež se vyrábějí z potravinových plodin, jsou navíc problematická i z ekologického pohledu. V některých případech totiž dochází jejich výrobou i užíváním k větším emisím oxidu uhličitého do ovzduší než při produkci a užívání klasických pohonných hmot.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).