Menu Zavřít

Zlatý řád pro Millera

10. 7. 2003
Autor: Euro.cz

35 let dovozu plynu

BRAND24

PRAHA (il) – Rakouský ministr hospodářství a práce Martin Bartenstein propůjčil 5. července u příležitosti slavností 35 let dovozu ruského plynu do Rakouska ve vídeňském Belvederu předsedovi představenstva Gazpromu Alexeji Borisovičovi Millerovi Velký zlatý řád s hvězdou za zásluhy o republiku Rakousko. Česko na slavnostech reprezentovala generální ředitelka Transgasu Alena Vitásková.
Ministr konstatoval, že je přesvědčen o užitečnosti spolupráce mezi EU a Ruskem. Podle Bartensteina je jedním z nejdůležitějších témat vzájemných kontaktů oblast energie. Rakousko je první zemí a OMV je první západoevropská společnost, která v roce 1968 uzavřela s tehdejším Sovětským svazem kontrakt o dodávkách zemního plynu. Od té doby OMV dovezl 114 miliard m3 plynu do Rakouska, nyní ročně dováží kolem pěti miliard m3. „Smlouvy byly základním kamenem pro dnešní a budoucí význam OMV jako ústředního středo- a východoevropského distributora plynu. Tento význam ještě poroste vzhledem k výhodnosti plynu pro životní prostředí,“ prohlásil generální ředitel podniku Wolfgang Ruttenstorfer.
Liberalizaci evropského trhu s plynem považuje ministr Bartenstein za jeden z největších projektů EU v oblasti energetiky. Rakousko již od 1. října 2002 plně otevřelo trh s plynem pro svých zhruba 1,2 milionu zákazníků.

Foto: Archiv
Zlatý řád pro Millera. Ve vídeňském paláci Belvedere (zleva) Beate Ruttenstorferová, Irina Anatolijevna Millerová, šéf OMV Wolfgang Ruttenstorfer, ředitel Gazpromu Alexej Miller a rakouský ministr hospodářství a práce Martin Bartenstein.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).