Menu Zavřít

Zlatonosné mobilní frekvence

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Stát získá z připravované aukce kmitočtů víc, než očekával. Úhrnná vyvolávací cena dosahuje 9,2 miliardy korun

Připravovaná aukce kmitočtů pro mobilní sítě čtvrté generace a pro čtvrtého celonárodního mobilního operátora vynese českému státnímu rozpočtu pravděpodobně víc, než se původně očekávalo. Ještě před několika měsíci zástupci státu předpokládali výnos v řádech několika miliard korun, nyní je zřejmé, že se výsledná částka bude pohybovat přinejmenším na úrovni deseti miliard. Z důvěryhodných informací týdeníku Euro totiž vyplývá, že celková vyvolávací cena frekvencí pocházejících z takzvané digitální dividendy dosáhne 9,194 miliardy korun.
Regulátor trhu, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), sice minulý týden odložil termín oznámení návrhu podmínek aukce kvůli vyjednávání s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) o upřesnění takzvaných rozvojových kritérií, finanční parametry tendru by se však v této fázi již měnit neměly. „Tak, jak nyní pracujeme s principy připravovaného výběrového řízení, se úhrnná vyvolávací cena kmitočtů blíží k hranici deseti miliard korun,“ potvrdil týdeníku Euro předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák. „Všechny sumy jsou odvozeny z již uskutečněných či probíhajících aukcí po celé Evropě a přepočteny na lokální počet obyvatel. To číslo není vycucáno z prstu,“ dodává šéf regulátora.

Souboj o 4G

Zveřejnění podmínek pro prodej volných kmitočtů je jen prvním krokem v celém procesu výběrového řízení, které by mělo vyvrcholit samotnou aukcí na podzim letošního roku. Úřad počítá s tím, že ve vícekolové aukci vydraží celkem 40 bloků frekvencí ve třech různých kmitočtových pásmech (viz tabulka). Část z nich se uvolnila poté, co pozemní televizní vysílání v Česku přešlo z analogové formy na digitální. Moderní televizní sítě totiž pracují na daných frekvencích efektivněji, nepotřebují k šíření signálu tolik „prostoru v éteru“, takže se regulátorovi vrátilo několik bloků kmitočtů, jež jsou nazývány digitální dividendou. Jedná se o frekvence v pásmu 800 megahertzů, k tomu regulátor „přihodil“ několik dalších volných pásem na frekvencích 1800 megahertzů a 2600 megahertzů.
Největší souboj zájemců se očekává především o kmitočty v pásmu 800 MHz, které vítězům aukce umožní vybudování mobilních sítí pro rychlé internetové připojení, označované jako 4G. Díky technologii LTE, která je nasazena v prakticky všech již fungujících evropských sítích čtvrté generace, bude možné dosáhnout rychlosti přenosu dat až 170 megabitů za vteřinu (teoretické maximum v dnešních sítích je 42 Mbit/s). Současný návrh podmínek tendru, které ještě projdou veřejnou i odbornou diskusí, počítá i s možnou účastí stávajících mobilních operátorů, tedy T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu. Ti dlouhodobě projevují zájem o frekvence pro vybudování 4G a technologii LTE již začali testovat.
Aby se neopakovala situace jako u licencí pro 3G (UMTS) – z nichž první dvě vydražil stát již v roce 2001, ale reálné budování sítí se rozjelo až před třemi lety – jsou součástí plánované aukce i takzvaná rozvojová kritéria, tedy povinnost úspěšných uchazečů nejprve pokrýt méně osídlené oblasti. „Vyjma Prahy jsou okresy České republiky rozděleny do dvou kategorií: A jsou řídce osídlené oblasti, regiony B pak představují zbytek země. Vítězové aukce budou moci pokrýt jeden okres ze skupiny B až teprve poté, co signálem 4G pokryjí jeden region z kategorie A. Navíc je součástí kritérií povinnost pokrýt 95 procent okresů ze skupiny A do třiceti měsíců a všechny regiony do pěti let od získání kmitočtů,“ vysvětluje šéf ČTÚ Pavel Dvořák.

Prostor pro dalšího

Pozitivní zprávou pro budoucí rozvoj trhu je i další zjištění týdeníku Euro, z kterého vyplývá, že připravovaný tendr umožní vznik čtvrtého mobilního operátora. Regulátor totiž do podmínek aukce zapracoval institut takzvaného spektrálního limitu, tedy maximálního možného objemu frekvencí, které každý operátor na trhu může držet. A to včetně těch kmitočtů, které stávající mobilní trojka drží již nyní. „Pokud se objeví seriózní zájemce, tak v pásmu 1800 megahertzů je za navrhovaných podmínek explicitně otevřen prostor pro vybudování čtvrtého operátora,“ potvrzuje Dvořák.
Kmitočty, které ČTÚ hodlá nabídnout k prodeji, jsou prý rozmístěny po celé České republice, tudíž by měly podle regulátora stačit k vybudování „rozumné“ celonárodní sítě. Frekvenční pásmo 1800 megahertzů se však hodí spíše k pokrytí hustěji obydlených oblastí, a volné kmitočty ve standardním GSM pásmu (900 MHz) již k dispozici nejsou, takže se bude muset vítězný subjekt domluvit s některým ze tří stávajících operátorů na takzvaném vnitrostátním roamingu. Na tomto modelu například v minulosti fungovala slovenská Telefónica, když získala licenci a neměla dostatečně vybudovanou síť základnových stanic (domluvila se na spolupráci s T-Mobilem) a v současnosti ho používá nový francouzský operátor Free Mobile (funguje v síti Orange).
Aby byl zájem nováčků o vstup na český mobilní trh větší, zapracoval ČTÚ do připravovaného tendru podmínku národního roamingu pro všechny firmy, které uspějí v „hlavní“ aukci o kmitočty pro 4G. „Každý subjekt, který získá alespoň dva bloky v pásmu 800 megahertzů, bude mít povinnost nabídnout národní roaming pro vítěznou firmu z hlavního bloku z „osmnáctistovky“. A to jak v nově získaných frekvencích pro 4G, tak i v sítích v pásmu GSM,“ řekl Dvořák týdeníku Euro. Vedle toho by všechny subjekty, které uspějí v aukci o frekvence 4G, měly učinit velkoobchodní nabídku služeb poskytovaných v těchto nových sítích. To by v konečném důsledku mělo umožnit vstup virtuálních operátorů, kteří nemají vlastní infrastrukturu. Do tří let by pak měl signál sítí čtvrtých generací pokrýt většinu území a rychlý mobilní internet by měl být dostupný pro více než 90 procent obyvatel České republiky.

BRAND24

Souvislosti:

- 9,3 miliardy korun zaplatili tři čeští mobilní operátoři za licence pro sítě třetí generace (UMTS). V první fázi si v roce 2001 licenci koupili T-Mobile (3,8 miliardy korun) a Eurotel, dnešní Telefónica (3,5 miliardy korun), v roce 2005 pak Vodafone zaplatil dvě miliardy.
- 110 miliard korun (téměř 4,4 miliardy eur) vynesla předloňská aukce volných kmitočtových pásem, včetně frekvencí pro nové sítě 4G. Čtyři vítězné firmy (stávající operátoři E-Plus, T-Mobile, Telefónica a Vodafone) dražily 41 bloků kmitočtů 27 dnů v celkem 224 kolech aukce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).