Menu Zavřít

Zlato prolomilo 1500 dolarů za unci a míří výš

20. 4. 2011
Autor: profit

Oznámení agentury Standard & Poor’s o možném snížení ratingu USA odstartovalo další vlnu nákupu zlata. Jeho cena vystřelila poprvé v historii nad hranici 1500 dolarů za trojskou unci.

Foto: Profimedia.cz

Středeční ráno se stalo dalším milníkem v cestě ceny zlata za historickými rekordy. Nákupy investorů, kteří ve zlatě vidí ochranu peněz před inflací, vyhnali zlato nad 1500 dolarů za trojskou unci. Pozornost investorů ke zlatu opět přitáhly dluhové problémy vyspělých států.

Nejdřív Portugalsko oficiálně požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc s konsolidací veřejných financí. Pak se začalo proslýchat, že Řecko hodlá své astronomické dluhy vyřešit tím, že až 70 procent jejich hodnoty jednoduše škrtne.

Zatím poslední špatná zpráva se týká Spojených států. Hádky tamních politiků, jak snižovat tempo zadlužování, motivovalo ratingovou agenturu Standard & Poor’s k vyjádření, že mění výhled ratingu USA na negativní. To znamená, že do dvou let by mohl zatím nejvyšší možný rating USA klesnout. Země by si pak musela na trzích půjčovat dráž než nyní.

Řada investorů se proto obává, že dluhové problémy by mohly vést k inflaci, která sice reálnou hodnotu dluhů sníží, nicméně znehodnotí i jejich peníze. Zlato považují za ideální prostředek, který kupní sílu jejich peněz ochrání.

I když v nominálním vyjádření je zlato na rekordních hodnotách, očištěno o vliv inflace, je žlutý kov stále výrazně levnější, než v roce 1980. Tehdejší cena by po započítání inflace odpovídala dnešním 2300 dolarů za unci, spočítal list Financial Times.

BRAND24

Analytici nejsou jednotní v názoru, kam se cena zlata vydá nyní. Ekonomové citovaní Financial Times odhadují, že se dá čekat další růst ceny žlutého kovu, protože obavy z inflace neopadnou, a investoři nebudou chtít proto zlato prodávat.

Britská BBC cituje analytiky, kteří spíše očekávají korekci a pokles ceny, která je podle nich až moc nafouknutá. Pak bude zlato čekat na další impuls, aby se vydalo na další cestu vzhůru. Poslat ho tam může jakákoli špatná zpráva, která se bude týkat zadlužení států, ale i případné pokračování uvolněné měnové politiky v USA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).