Menu Zavřít

Íránská krize vystřelila zlato na sedmileté maximum. Jeho hodnota překročila 1600 dolarů

8. 1. 2020
Autor: čtk

Cena zlata dnes po téměř sedmi letech překročila hranici 1600 dolarů (36 200 korun) za troyskou unci (31,1 gramu) a paladium stouplo na nový rekord nad dva tisíce dolarů. Investoři obrátili svůj zájem k bezpečným investicím, tedy i drahým kovům, poté, co Írán zahájil odvetné raketové útoky na americké vojenské síly v Iráku.

Cena zlata při dnešním obchodování v Asii vystoupila až na 1610,90 dolaru za unci, což je nejvyšší hodnota od března 2013, napsala agentura Reuters.

Írán v noci na dnešek zahájil útok na síly pod vedením USA v Iráku. Podle americké armády Teherán odpálil více než tucet balistických střel z íránského území na nejméně dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy. Útoky se uskutečnily několik hodin po skončení pohřbu íránského generála Kásema Solejmáního, který byl zabit při pátečním americkém útoku poblíž bagdádského letiště. Akce vyvolal obavy z širší války na Blízkém východě.

Investujete do zlata?

„Obavy z nejistoty a další eskalace tohoto vojenského konfliktu táhnou ceny zlata vzhůru,“ uvedla analytička CMC Markets Margaret Yang Yanová. „Toto (íránský útok) rozhodně podněcuje poptávku po bezpečných investicích, nejen po zlatu, ale také jenu, zatímco akcie se masivně prodávají,“ dodala. Podle ní by se cena zlata mohla snížit, pokud by se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi podařilo vyřešit problém diplomaticky, bez rozpoutání války.

Zlato je považováno za bezpečnou investici v době politického napětí a nejistého ekonomického vývoje.

Cena palladia dnes vzrostla až nad 2056 dolarů za unci. Třetí seanci za sebou tak stoupla na nový rekord kvůli pokračujícímu deficitu tohoto kovu používaného při výroba katalyzátorů aut na trhu.

Vývoj ceny zlata:


Solejmání zabíjel Američany, měl být odstraněn už dávno, tvrdí Trump

 Americký prezident Donald Trump

Čtěte také:

Nový útok. Kurdové v Sýrii obvinili Turky z porušení příměří

Díky, Donalde! Trump na Blízkém východě vyklízí pole

Trump ruší sankce uvalené na Turecko kvůli Sýrii. Ankara slíbila ukončení bojů

Erdogan po jednání s Putinem dal Kurdům dalších 150 hodin na stažení od tureckých hranic

Spojené státy přiměly Turky k přerušení bojů v Sýrii. Kurdové mají pět dnů na opuštění oblasti

BRAND24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).