Menu Zavřít

Zlato netáhne. Poptávka po něm je nejnižší za deset let

3. 5. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Poptávka po zlatě v prvním čtvrtletí klesla o sedm procent na 973,5 tuny. To byl nejnižší údaj pro první čtvrtletí od roku 2008. Vyplývá to ze zprávy Světové rady pro zlato (WGC).

WGC upozornila, že první čtvrtletí bylo pro trh se zlatem velmi klidné. Cena zlata stagnovala a kvůli hrozbě růstu úrokových sazeb investoři hledali investice s lepší návratností spíše na jiných trzích. Cena se tak držela v nejužším čtvrtletním rozpětí za více než desetiletí. To mělo zřejmě také dopad na náladu investorů.

Nejvyšší propad poptávky přišel od investorů. Zájem o zlaté cihly a mince se snížil o 15 procent. Poptávka od centrálních bank naopak stoupla o 42 procent. Nejvíce nakupovala ruská centrální banka, která byla zodpovědná za více než třetinu poptávky od centrálních bank. Rezervy zlata zvyšovaly také banky v Turecku a Kazachstánu.

Nákup zlatých šperků klesl o jedno procento, z toho nákup šperků v Indii, která je druhým největším trhem se zlatými šperky na světě, se propadl o 12 procent. Přispělo k tomu i oslabení indické rupie, které zdražilo zlato. V Číně, která je největším kupcem zlatých šperků, naopak poptávka stoupla o sedm procent. Prodej zlatých cihel a mincí v Číně však klesl o 26 procent.

BRAND24

Dodávky zlata od těžařských společností se zvýšily o jedno procento na 770 tun, napsala agentura Reuters.

Čtěte také:

Hodnota bitcoinu vzroste až 40násobně, myslí si jeden z největších investorů

Brána do pekla: pohřebiště počítačů ukrývají drahé kovy za miliardy

Diamanty jsou vděčné. Dárek vhodný pro každou příležitost i dobrá investice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).