Menu Zavřít

Zlaté vejce na valné hromadě

8. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Deutsche Bank riskuje srovnávání s Nomurou

Jak se zlatým vejcem naloží a jak ho případně z domečku vyvedou, by na pondělní mimořádné valné hromadě Českých Radikomunikací (ČRa) měli menšinovým akcionářům - a tedy i celému trhu - vysvětlovat zástupci majoritního akcionáře (společnosti Bivideon) z představenstva a dozorčí rady ČRa. Pozornost se soustřeďuje na jediný z dvaceti bodů, které navrhl pro mimořádnou valnou hromadu minoritní akcionář ČRa - firma Pavla Tykače Netla Management Limited (EURO 13/2002). Jde o návrh na snížení základního jmění společnosti na jednu setinu, který ale - jak uvádí oficiální vyjádření ČRa - nemá podporu majoritního akcionáře. Mnohem podstatnější však budou všechna „vysvětlení“, která jsou po představenstvu požadována. Společnost ČRa totiž zatím trh neinformovala, jak hodlá naložit se svým podílem 40 procent v RadioMobilu, s podílem v Contactelu, a obecně jakou restrukturalizaci společnosti majoritní akcionář připravuje. Tuto informaci nepodal týdeníku EURO ani generální ředitel ČRa Miroslav Čuřín, neboť o tom prý představenstvo zatím ani nejednalo.

Šetření KCP pokračuje.

Pro podezření z neplnění informačních povinností prošetřuje ČRa stále Komise pro cenné papíry. „Na základě podání právního zástupce společnosti Netla Management Limited (NML) vedeme vyšetřování, zda společnost České radiokomunikace dostatečně plní svoji informační povinnost,“ potvrdil komisař KCP Milan Šimáček.
Fakt, že společnost NML usilovala o získání informací o záměrech Bivideonu již delší dobu a neúspěšně, přiznal minulý týden v rozhovoru s týdeníkem EURO i generální ředitel ČRa. „Minoritní akcionář Netla začal kontaktovat České radiokomunikace již v říjnu 2001, kdy vlastnil skutečně zanedbatelnou část akcií. V té době jsem jako předseda představenstva od Netly opakovaně obdržel požadavek, abych ji kontaktoval s budoucím majitelem ČRa, že od něho chce získat informace, co chce s ČRa dělat. Případně se nějak podílet na další restrukturalizaci ČRa. Odpověď od ČRa byla negativní, s upozorněním, že se toho mohou domáhat na valné hromadě, kde se rádi před ostatními akcionáři o tyto informace podělíme. A to, jak dedukuji, mělo za následek, že tento akcionář až do konce února skupoval akcie, aby mohl svolat mimořádnou valnou hromadu, když se mu před tím nedostalo slyšení,“ uvedl Miroslav Čuřín.
Z hlediska investora jsou podstatné (tedy kursotvorné) informace stále nedostupné. Už v době privatizace informoval poradce ABN Amro Rothschild Fond národního majetku, že zvolená nabídka je „technicky pouze nabídkou Deutsche Bank“ a že předpokládá následující restrukturalizaci. Partner Deutsche Bank v konsorciu Bivideon, společnost TeleDanmark, měl získat podíl v Contactelu, vysílací aktiva a věže se měly prodat společnosti Crown Castle, a Deutsche Bank si měla přes skořápku ČRa ponechat podíl v RadioMobilu. Jak skutečně bude Bivideon ČRa restrukturalizovat, však zatím neřekl.

Kajmanská struktura.

Pouze na konci loňského roku se objevila zdánlivě velmi důležitá informace. ČRa vytvořila svoji dceřinou společnost na Kajmanských ostrovech a prodala jí opční právo na nejcennější část ze svého majetku, na podíl v RadioMobilu. Za jakou cenu ale tento podíl má z ČRa odejít, respektive jak je určena realizační kupní cena, nebylo nikdy zveřejněno. Drobní akcionáři ČRa se mohli začít obávat, zda se nepřipravuje obdoba akce České pivo, kdy si rozhodující akcionář, společnost Nomura, vyvedl nejcennější majetek z IPB za zlomek reálné ceny a obratem ruky prodal pivovary několikanásobně dráž. Miroslav Čuřín ale tvrdí, že důvodem pro vytvoření kajmanské struktury byla pouze snaha o daňovou optimalizaci. „Tato operace měla jediný důvod, a to využít určitého daňového štítu, který ČRa vznikl na základě vyplacení dosti vysoké dividendy v roce 2001, ze které jsme dle zákona odvedli státu srážkovou daň ve výši patnácti procent. A společnost, která toto učiní, má možnost část tohoto daňového odvodu využít jako určitý daňový štít při daňovém vyrovnání za příslušný rok. Uzavřením opční smlouvy na akcie RadioMobilu jsme dosáhli toho, že nemusíme státu za rok 2001 odvádět daňovou povinnost, kterou bychom jinak měli.“

BRAND24

Nový dividendový koláč.

ČRa získala účetně od kajmanské dcery přibližně dvě a půl miliardy korun jako opční prémii, a tím výrazně zvýšila svůj zisk. Zdroje z vedení společnosti uvádějí, že bez této operace by její zisk byl pouze necelých 300 milionů korun a ČRa by tak nemohly odepsat zhruba 800 milionů z již zaplacené daně z dividend. Ředitel Čuřín potvrdil, že šlo o uměle (účetně) vytvořený zisk. Pokud jde o výši státu odvedených daní, tento krok je fakticky nesnížil, jen vytvořil zisk, ze kterého již žádné daně nemusely být odvedeny. Zda byla motivem k tomuto kroku snaha o vytvoření dalšího koláče pro dividendové rozdělení, se ukáže na řádné valné hromadě v letošním roce.
Pokud tedy opční smlouva na prodej podílu v RadioMobilu nemá sloužit pro tento prodej, ale šlo jen o výhodnou účetní operaci, zůstává otázka, co s tímto podílem dále. Akcie ČRa se na pražské burze minulý týden obchodovaly za cenu mezi 370 a 380 korunami za kus a přitom jen prodej podílu v RadioMobilu možná až za 800 milionů dolarů by mohl na každou akcii vygenerovat téměř tisíc korun. Tato částka vychází z hrubého odhadu na základě výnosové metody (dle očekávaných budoucích zisků) a zároveň je i přiměřená k částce, za jakou se vyjednával prodej 49 procent akcií Eurotelu (mezi 1,1 a 1,5 mld USD).

Alespoň 30 miliard.

Na jakou cenu byla opce podepsána, odmítl ředitel Čuřín sdělit. Podobně odpověděl i na otázku, na jakou hodnotu představenstvo ČRa podíl v RadioMobilu cení: „Když by došlo k prodeji, musel by jejich cenu určit soudní znalec. Žádné znalecké ocenění nemáme a ani jsme nezadali jeho vypracování. Číslo ode mě nechtějte. Asi bych se dost minul od reality až k prodeji dojde. Ceny se pak samozřejmě zveřejní.“
Jenže pro možné ocenění akcií ČRa potřebují investoři alespoň vědět, jaká je minimální cena, za kterou by se tento balík případně prodával. Týdeník EURO získal informace, že jeden z manažerů ocenil podíl 40 procent v RadioMobilu na necelých deset miliard korun. Tato nízká suma NML vylekala. Zdroj této blízký společnosti týdeníku EURO sdělil, že NML hodlá na mimořádné valné hromadě prosazovat, aby byl představenstvu povolen prodej minimálně za 30 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).