Menu Zavřít

Zlaté hutnické oči

10. 7. 2009
Autor: Euro.cz

ArcelorMittal Ostrava (AMO) žádá po státu, aby mu přispěl na platy pěti stovek zaměstnanců, které nechává sedět doma za sedmdesát procent mzdy, protože pro ně nemá práci.

Autor: ArcelorMittal

Firma se odvolává na to, že se tak děje i v jiných evropských státech a navíc je to pro stát výhodnější než lidi poslat na úřad práce pro dávky.

Projev protekcionismu

Stojíme tak před novou formou státní pomoci? Doufejme, že ne. Že podobná podpora je praktikována v Německu či Francii, je projevem protekcionismu a zoufalé nefunkčnosti pravidel volného trhu v Evropské unii.

Rozhodně to není následováníhodný příklad. A vedle toho je brzdou restrukturalizace, kterou budou muset mnohá průmyslová odvětví projít.

Hutě mají namále

Není žádným tajemstvím, že ostravské hutě mají namále, zejména pokud jde o AMO, tedy bývalou Novou huť, nebo o Evraz, bývalé Vítkovice. Není to tak dávno, co londýnský Financial Times psal o ostravském závodě ArcelorMittal jako o jednom z hlavních kandidátů na uzavření či prodej v rámci celého světového impéria miliardáře Lakshmiho Mittala.

Dlouho se ví, že ocelárny v severomoravském regionu budou muset projít razantní proměnou. Nad budoucností výroby surového železa v regionu se smráká a její udržitelnost je závislá na vysokých cenách, které však v krizi prudce opadly a už se možná nevzpamatují.

Náklady ať nesou vlastníci

Vlastníci hutí v několika posledních letech vydělali desítky miliard korun a potřebnou restrukturalizaci by měli být schopni financovat sami.

BRAND24

Pokud chtějí vlastníci podnik prodat jako fungující fabriku, tak k tomu potřebují i zaměstnance, nechť tedy nesou náklady. To samé platí i pro situaci, kdy si chtějí počkat na obnovení poptávky po oceli a je jim jasné, že kvalifikované zaměstnance, které jednou pustí, zpátky nedostanou, leda za mnohem více peněz.

Neexistuje proto žádný důvod, aby jim s financováním restrukturalizace pomáhal stát, který má dost starostí s financováním penzí či zdravotnictví. Podobnou silně kontraproduktivní podporu by pak mohly žádat stovky zaměstnavatelů a mohla by dosáhnout mnohamiliardových hodnot.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).