Menu Zavřít

Zkušené oko si všimne i detailů

31. 5. 2004
Autor: Euro.cz

"Personální pracovníci nebo majitelé firem by se měli snažit co nejlépe odhadnout potenciálního kolegu. Pomoci jim při tom může i neverbální komunikace, říká personalistka Kateřina Vondrková.

Právě neverbální komunikace může personalistům napovědět, nakolik se uchazeč o místo hodí pro danou pozici či zda zapadne do kolektivu společnosti. Bedlivě proto hodnotí nejen fakta, ale i celkový projev kandidáta.

* Proč je neverbální komunikace důležitá při přijímacích pohovorech?

Každý projev neverbální komunikace má určitou vypovídací hodnotu. Proto zkušený personalista věnuje těmto projevům pozornost, v průběhu přijímacích pohovorů především. Vzhledem k tomu, že personalisté jsou většinou zkušenými pozorovateli neverbálních projevů, neměl by kandidát setkání podcenit ani přecenit. Právě osobní setkání při pohovoru přináší důležité zdroje informací. Zkušené oko si všimne i drobných detailů jako jsou čisté boty, vyžehlená košile, upravené ruce či vlasy nebo zastřižené vousy. Jde o celkový dojem z kandidáta, který se skládá z jednotlivých projevů.

BRAND24

* Ale přece jen, jdu-li žádat o práci, jisté nervozitě se vyhnout nedá. Nervozita je asi nejmarkantnější projev kandidátů, takže když vidím, že kandidát neví co s rukama a třese se mu hlas, je to pro mne signál k tomu, abych se ho snažila uvolnit a atmosféru celého pohovoru, pokud je to jen trochu možné, zpříjemnit. Přijímací pohovor je sám o sobě velmi stresujícím momentem a profesionál se proto snaží připravit podmínky tak, aby se kandidát mohl uvolnit a vydat ze sebe to nejlepší. * Mají personalisté bezchybnou reprezentaci v náplni práce? Zkušený personalista pracuje vědomě svlastními projevy. Hlídá si pohyby rukou a gestikulaci, vyhýbá se zbytečně rychlým, zbrklým tělesným reakcím. Vše by mělo být harmonické, klidné, ale zároveň přesvědčivé a sebejisté. Velmi důležité je podání ruky, respektive její stisk. Varianta leklá ryba či drtič kloubů je silným signálem, že ne zcela vše je v pořádku. * Vyplatí se investovat do kurzů komunikačních dovedností? Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší školou je praxe samotná. V současné době se ale na vzdělávacím trhu v České republice nabízí celá řada kvalitních programů efektivní komunikace a sebeprezentace. Investice je to velmi dobrá, protože na nutnost dobře se prezentovat i neverbální komunikací narazí asi každý z nás a téměř kdekoliv. Navíc je to dovednost, která se nezapomíná, takže je to investice dlouhodobá. Mnoho lidí má určitý dar efektivní komunikace s druhými ve své přirozenosti. Ovšem kvalitní rozvoj těchto dovedností pod vedením zkušených odborníků jistě přispěje k cílenému a řízenému sledování a realizování těchto projevů. * Jak to udělat, aby naše sebeprezentace působila co nejlépe i ve vypjatých situacích? Jsou projevy neverbální komunikace, kterým se dá naučit, rozvíjet či kultivovat, ale mohou nastat i momenty, na které není možné se připravit a dojde i na improvizaci. Doporučuji snažit se uvolnit, nenechat se vystresovat a zachovat si úsměv na rtech. KATEŘINA VONDRKOVÁ**

Absolvovala Vyšší odbornou školu (obor sociálně právní činnost) a nyní si doplňuje vzdělání na Palackého univerzitě v Olomouci studiem oboru andragogika v profilaci na personální management. Tři roky působila v personálně vzdělávací agentuře v pozici Konzultace a od roku 1999 pracuje pro finanční skupinu PPF v pozici Manažera HR projektů, kde kompletně zajišťuje veškerou personální práci a související agendu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).