Menu Zavřít

Zkrocení úředního šimla za dvacet dní

26. 1. 2011
Autor: profit

Solvit centra, která bezplatně pomáhají podnikatelům při překonávání neopodstatněné byrokracie ve státech Evropské unie, se ukazují jako úspěšný projekt. České Solvit centrum navíc patří ke špičce co se týče rychlosti pomoci, za což sklidilo pochvalu od Evropské komise.

Zkrocení úředního šimla za dvacet dní

Foto: Luděk Sarvaš

Na Solvit centrum se může obrátit každý, kdo si myslí, že jeho práva vyplývající z evropských předpisů byla porušena úřadem některého členského státu EU. Úspěšnost takového neformálního systému je přitom překvapivě vysoká: Více než 80 procent případů se podaří vyřešit.

Důležité je, že se jedná o pomoc rychlou. Trnitá cesta odvolání a žalob odpadá, Solvit se snaží věc vyřešit do 10 týdnů. Formální správní a soudní řízení přitom mohou trvat roky. Jak vyplývá ze zprávy Evropské komise, české Solvit centrum je v rychlosti pomoci na špici. Problém s českými úřady se daří vyřešit za 20 dnů, třikrát rychleji, než je evropský průměr.

Rychlá pomoc, dvojnásobná pomoc

Při sporech o dodržování unijních předpisů nemusí jít o úmyslné porušování ze strany států, kterým se to které pravidlo zrovna nehodí do krámu. V drtivé většině je na vině prostá neznalost úředníků, kteří dosud nejsou zvyklí řídit se nejen národními, ale i evropskými předpisy.

Leckterý podnikatel potvrdí, že bezmoc při jednání s úřady dosahuje ještě zcela nové úrovně, pokud se jedná o úřady zahraniční. Do hry tu vstupuje jazyková bariéra, odlišné právní prostředí, zvyky. Menší a střední podnikatelé pak někdy raději rezignují, než aby se potýkali s úředním šimlem. Právě pro ně je tu však Solvit jako bezplatný neformální způsob řešení případů, kdy úřad porušuje evropské právo.

Může se na něj obrátit každý, kdo si myslí, že jeho práva vyplývající z evropských předpisů byla porušena úřadem některého členského státu EU. Stačí tedy vysvětlit problém pracovníkům českého Solvit centra, kteří provedou právní analýzu. Pokud se opravdu jedná o porušení práva EU, situace se řeší ve spolupráci se Solvit centrem státu, jehož úřady problém způsobily. Odpadá tak jazyková bariéra a partnerský Solvit se snaží v rámci jedné státní správy silou argumentů přesvědčit příslušný úřad, že jednal protiprávně. Úspěšnost takového neformálního systému je přitom oněch více než 80 procent případů.

Kde najdete kontakty?

Důležité je, aby občané a podnikatelé o možnosti využít služeb Solvitu věděli. Existuje mnoho specializovaných poradenských služeb, o kterých se ale mezi veřejností málo ví. V poslední době se však objevily dvě iniciativy, které se tento nedostatek snaží odstranit. Na evropské úrovni je to projekt Vaše Evropa (www.youreurope.eu) a v Česku pak sjednocení služeb, které podnikatelům zdarma nabízí ministerstvo průmyslu a obchodu (Jednotná kontaktní místa, ProCoP a Solvit) na portálu www.businessinfo.cz, kde lze jednoduchým způsobem klást otázky ohledně podnikání v EU.

Jednotná kontaktní místa (na která se můžete obrátit i osobně na živnostenských úřadech v krajských městech, telefonicky či e-mailem) poradí s tím, jaké podmínky je třeba splnit, pokud chcete podnikat za hranicemi. Kontaktní místo pro výrobky ProCoP podává informace, jaké jsou požadavky českého práva pro uvedení jednotlivých výrobků na trh. Solvit pak nastupuje při problémech s úřady, ať už v Česku nebo v cizině. Podnikatelé nemusejí přemýšlet, na koho se obrátit, jednotlivé služby si dotaz předají. Do projektu jsou zapojeny také exportní kanceláře CzechTrade a obchodně-ekonomické úseky našich ambasád po celé EU.

BRAND24

Od spojení služeb si ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že bude moci efektivně pomoci ještě většímu počtu firem a živnostníků. Již dnes český Solvit řeší kolem 150 případů ročně. Většinou se jedná o problémy s cizími úřady a vysoká čísla (evropský průměr pro stát srovnatelné velikosti je asi 30 případů) odrážejí důvěru, kterou si Solvit za šest let fungování vydobyl.

Autor pracuje na odboru vnitřního trhu a služeb EU na ministerstvu průmyslu a obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).