Menu Zavřít

Zklamání pro Slovensko: ACER bude ve Slovinsku

8. 12. 2009
Autor: profit

Slovensko odešlo ze setkání ministrů pro energetiku členských zemí EU, které se konalo včera (7. prosince) v Bruselu, s nepořízenou. Sídlo Agentury pro spolupráci energetických regulátorů (ACER) totiž získala slovinská Lublaň. Uvedlo to na svých stránkách švédské předsednictví.

Autor: Euro

Včerejší setkání Rady pro energetiku rozhodlo, že nová Agentura pro spolupráci energetických regulátorů (ACER) nebude mít sídlo na Slovensku, ale ve Slovinsku.

Pro slovenskou vládu, která o něj velmi usilovala, to znamená velké zklamání. Brusel se rozhodl pro slovinskou Lublaň navzdory argumentům Slovenska, které podporoval samotný premiér Robert Fico společně s ministrem hospodářství Ľubomírem Jahnátkem. Jak uvedla slovenská televize TA3, Slovensko sázelo především na výhody geografické polohy Bratislavy, kde měla mít nová agentura své sídlo, a na zkušenosti Slovenska se všemi druhy energie.

Ministři o přidělení sídla agentury Slovinsku rozhodli poměrem 15:11, pro Slovensko nakonec nehlasovalo Maďarsko a Bulharsko. Ministr Jahnátek připustil, že k prohře mohl přispět i slovenský jazykový zákon, který byl důvodem, proč Budapešť hlasovala proti. „Myslím si, že to je ten důvod,“ uvedl pro Slovenský rozhlas. Na Slovensku totiž od 1. září začala platit přísná novela jazykového zákona, která posiluje postavení slovenštiny navzdory faktu, že v zemi žije početná maďarská menšina.

BRAND24

Zatímco se Bratislava vzpamatovává z prohry, slovinská Lublaň slaví. „Pro Slovinsko je to historický den. Naše země je oddaná myšlence jednotného evropského trhu s energií a agenturu považujeme za důležitou.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).