Menu Zavřít

ZK Termochem se rozpíná na Balkánu, investuje miliony eur

12. 12. 2016
Autor: Termochem.cz

Energetická a strojírenská společnost ZK Termochem se sídlem v Praze ovládla v rámci konkurzu černohorského kovovýrobce Metalac. A svou působnost rozšiřuje i v dalších částech Balkánu.

„Metalac jsme koupili v soutěži od insolvenčního správce za 330 tisíc eur, tedy téměř devět milionů korun. Výše zmíněná suma není konečná. Ještě letos hodlá Termochem investovat do rozjetí výroby 800 tisíc eur a bývalým zaměstnancům Metalacu vyplatí všechny uznané nároky, což je dohromady další jeden milion eur. Celkově mluvíme o částce kolem dvou milionů eur, tedy asi 54 milionů korun pouze za letošní rok,“ popisuje obchod pro Euro.cz generální ředitel ZK Termochem Zoran Kneževič.

Závod ve městě Nikšić se českým majitelům hodí. V okolních zemích totiž realizují nebo hodlají realizovat řadu energetických staveb. Přímo v Černé Hoře se společnost spolupodílí na dodávce nového kotle a potrubí elektrárny Pljevlja.

Za zhruba 1,5 milionu eur, tedy asi 40,5 milionu korun, firma také rekonstruuje část bloku elektrárny Nikola Tesla- Obrenovac v Srbsku. Obnovuje také zařízení elektrofiltrů v elektrárně ZP Rudnik i Termoelektrarna Ugljevik sídlící v Bosně a Hercegovině. Projekt za 9,5 milionu eur tedy asi 257 milionů korun má emise uhelné elektrárny snížit na úroveň vyhovující evropským předpisům.

Dobré výhledy

O tom, že je firma při chuti, svědčí také zakázka na montáž tlakové části kotle v polském Turówě či plán výstavby menší solární elektrárny a geotermální elektrárny v Srbsku.

„V Polsku a na Balkánu se připravuje hodně nových uhelných elektráren, které se budou financovat z veřejných zdrojů. Po celé Evropě je hodně starších uhelných elektráren, které se musí částečně nebo kompletně rekonstruovat nebo revitalizovat,“ popisuje slibné výhledy Kneževič.

BRAND24

ZK Termochem se zabývá výstavbou a rekonstrukcí tepelných a jaderných elektráren, spaloven, rafinerií a petrochemických zařízení. Zaměstnává na 400 lidí a dosahuje obratu kolem půl miliardy korun.​

Čtěte také:

Balkánský projekt Škody Praha se zadrhl. Vycouvaly z něj státní banky

EPH chce žalovat Bratislavu. Vláda razantně zvedla daně

Škoda pomůže dostavit jadernou elektrárnu Mochovce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).