Menu Zavřít

Živnostenská patnáctka budí nadšení i rozpaky

3. 4. 2006
Autor: Euro.cz

VOLEBNÍ SLIBY ODS Návrhy ODS, které přednesl stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v rámci tak zvané živnostenské patnáctky, zatím vzbudily rozporuplné reakce i u samotných podnikatelů. Zřejmě nejdiskutabilnější jsou jednoroční daňové prázdniny.

VOLEBNÍ SLIBY ODS Návrhy ODS, které přednesl stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v rámci tak zvané živnostenské patnáctky, zatím vzbudily rozporuplné reakce i u samotných podnikatelů. Zřejmě nejdiskutabilnější jsou jednoroční daňové prázdniny.

Pokud by se ODS po volbách podařilo zrealizovat svůj program na podporu malého a středního podnikání, znamenalo by to obrovský impulz pro rozvoj tohoto sektoru. Odstraněny či modifikovány by měly být problémy vyplývající ze série zákonů, které prosadila vláda pod taktovkou ČSSD. „Jen v posledním roce se naši poslanci a senátoři utkali mnohokrát se snahou vlády, ve většině případů podporované KSČM, zkomplikovat, zdražit či úplně znemožnit samostatně výdělečnou činnost,“ vysvětluje smysl návrhů Říman.

Řadu věcí, jako je například zrušení minimální daně, rovnou daň či zrušení registračních pokladen, navrhuje ODS již delší dobu. Jiné, jako je požadavek jednorázových odpisů či omezení platnosti zákoníku práce pro malé firmy, jsou novinkou.

PODNIKATELSKÁ POHÁDKA

S většinou návrhů, byť opatrně, souhlasí i zástupci podnikatelů. „To, co ODS navrhuje, je úplná podnikatelská pohádka,“ říká kupříkladu předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. „Jiná otázka ovšem je, co se z toho podaří po volbách uskutečnit,“ dodává.

„S řadou návrhů bychom problém neměli,“ tvrdí i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. „Například zrušení minimální daně naprosto podporuji, jde o trest za způsob obživy, o opatření, které nahrazuje neschopnost finančních úřadů provádět efektivní kontrolu,“ říká. Stejně tak se mu líbí i návrh na zrušení odpisů pro malé firmy. „Je to dobrý návrh, který by měl být zaveden co možná nejdříve,“ konstatuje šéf Hospodářské komory.

PRÁZDNINY ROZDĚLUJÍ I PODNIKATELE

Zřejmě největší spory rozpoutal návrh ODS na jednoroční daňové prázdniny pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Sociální demokraté tento plán zcela odmítají.

„Je to nespravedlivé vůči zaměstnancům, kteří by na svých bedrech nesli hlavní daňovou zátěž,“ tvrdí například ministr financí Bohuslav Sobotka.

ODS ale oponuje. „Rok daňových prázdnin by byl pouze náhradou za to, že OSVČ musely platit bez ohledu na skutečný hospodářský výsledek minimální daň a za další povinnosti a omezení, které na ně navalily vlády ČSSD,“ říká Říman. V tom se zcela shoduje i s Dandou. „Návrhy ODS by pouze vrátily dnešní neutěšený stav do doby před zahájením takzvané reformy veřejných financí, která nejvíce postihla právě živnostníky,“ připomíná Bedřich Danda.

Přestože je rok daňových prázdnin oficiálním stanoviskem celé ODS, uvnitř strany existují zatím spory o tom, jak jej definovat. V prezentaci, kterou představil Martin Říman, se počítá s tím, že by si pro daňové prázdniny mohl živnostník vybrat kterýkoli rok z volebního období, které trvá čtyři roky.

JEN V PRVNÍM ROCE

Tvůrce ekonomického programu strany Vlastimil Tlustý je však opatrnější. „Myslím, že by to mělo být zakomponováno hned do prvního volebního roku, od kdy by mohly daňové prázdniny platit, to znamená do roku 2007.“ Podle stínového ministra financí by totiž bylo nejlepší na-akumulovat všechna opatření, která mohou vést ke zvýšení schodku státního rozpočtu, do jednoho roku. S tím ovšem nesouhlasí Říman, který si naopak myslí, že by se negativní dopady na státní rozpočet měly rozložit. „Myslím si, že skutečný efekt by daňové prázdniny přinesly pouze tehdy, kdyby měli podnikatelé možnost si sami zvolit nejvhodnější fiskální období,“ dodává.

Stejně jako ODS rozděluje ovšem Římanův návrh i podnikatele. „Zavedení ročních daňových prázdnin při možnosti výběru jednoho ze čtyř let volebního období je populistické, nerealizovatelné a nepromyšlené plácnutí do vody. Opatření, které by jistě vedlo ke spekulacím,“ odmítá Římanův návrh prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Kladně se naopak staví k modifikovanému návrhu Tlustého. „Pokud by například byly vyhlášeny daňové prázdniny všem OSVČ v roce 2007, byl by to krok správným směrem, který by rozvoji podnikání pomohl, aniž by naváděl k podvodům,“ hodnotí Drábek, který je zároveň lídrem KDU-ČSL v Libereckém kraji. Do značné míry tak vyjadřuje i názory hypotetického koaličního partnera ODS.

Za Římanův návrh se však staví šéf živnostníků Danda. „Způsob, jaký se popisuje v případě možné spekulace, mi připadá příliš složitý, zvláště v případě OSVČ, které nemají takové příjmy, aby se jim složité daňové transakce vůbec vyplatily. Ale i při jejich realizaci by celkový objem takových optimalizačních operací nebyl natolik vysoký, aby mohl nějak výrazněji ovlivnit deficit státního rozpočtu,“ kontruje Danda.

(viz komentář na straně 26)

BRAND24

NĚKTERÉ BODY ŽIVNOSTENSKÉ PATNÁCTKY

roční daňové prázdninyrovná daňzrušení registračních pokladenzrovnoprávnění živnostníků se zaměstnanci zrušení minimální daně snížení sociálního pojištění omezení platnosti zákoníku práce pro malé firmy zrušení selektivních dotačních programů zjednodušení živnostenského zákona

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).