Menu Zavřít

Živnobanka končí, UniCredit začíná

8. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Bankovní trh ČR

Česko má od 5. listopadu nováčka bankovního trhu, své pobočky poprvé otevřela UniCredit Bank. Vznikla spojením HVB Bank a Živnostenské banky (ŽB), jež ukončila existenci po 139 letech. Aktiva UniCreditu přesahují 250 miliard korun a řadí banku na čtvrté místo mezi českými peněžními ústavy. Náklady na fúzi odmítla banka zatím zveřejnit, ale dle vedení by měly mít návratnost do dvou let. Nová banka má zhruba 200 tisíc drobných klientů, šedesát poboček a 64 bankomatů.
Jaké jsou cíle UniCreditu? „V oblasti retailového bankovnictví se chceme zaměřit na dosažení významného podílu u vybraných produktů, jako jsou hypoteční úvěry, investiční produkty či kreditní karty,“ uvedl generální ředitel UniCredit Jiří Kunert, jenž v minulosti šéfoval ŽB. Zaměřit se hodlá banka i na takzvaný small business, tedy na živnostníky, podnikatele a zástupce svobodných povolání (lékaře, advokáty). Kunert říká: „Naší ambicí je být nejlepší bankou, a to jak z pohledu klientů, tak i naší výkonnosti. V podnikovém bankovnictví máme reálnou ambici stát se v horizontu několika let jedničkou na českém trhu.“
UniCredit Bank je rovněž dalším přírůstkem UniCredit Group, ke které se nyní řadí například UniCredit Leasing CZ, Pioneer Investments, UniCredit CA IB Czech Republic i HYPO stavební spořitelna.

BRAND24

TABULKA:
Stoletá historie
1868 založena Živnostenská banka pro Čechy a Moravu
1922 expanze do Londýna
1988 banka pověřena provádět operace s RVHP
1992 první privatizovaná banka ve střední a východní Evropě
1998 majoritním vlastníkem Bankgesellschaft Berlin
2002 banku kupuje UniCredit Group
2006 oznámení o zániku
Pramen: ŽB

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).