Menu Zavřít

Získejte snadno peníze z Evropské unie

26. 3. 2007
Autor: Euro.cz

DOTAČNÍ PROGRAMY Praha Dostat peníze od Evropské unie a nemuset kvůli tomu skoro vůbec pohnout prstem. Tento sen podnikatelů se stal skutečností. Potřebujete „evropské“ peníze k podnikání? Nyní stačí pouze přijít s nápadem, který posoudí experti.

DOTAČNÍ PROGRAMY Praha Dostat peníze od Evropské unie a nemuset kvůli tomu skoro vůbec pohnout prstem. Tento sen podnikatelů se stal skutečností.

Potřebujete „evropské“ peníze k podnikání? Nyní stačí pouze přijít s nápadem, který posoudí experti.

Zároveň pomohou vypracovat projekt, na jehož základě podnikatel o finance z Evropské unie zažádá. S touto službou přichází Hospodářská komora hlavního města Prahy, poradenská firma Sigmin a ČSOB. Cílem má být zlepšení informovanosti pražských malých a středních podnikatelů o možnosti získání peněz ze všech programů, které jsou pro ně k dispozici. Firma se sídlem v Praze přitom může získat prostředky také na projekty realizované mimo hlavní město.

CO MUSÍM UDĚLAT? Podnikatel, který bude chtít využít pomoci, nabízené pražskou komorou a jejími partnery, bude muset udělat pouze jediné: navštívit jedno z kontaktních míst v Praze (jejich adresy najdete v boxu). Zde se mu dostane základních rad jak zjistit, zda má jeho nápad šanci na úspěch a co musí udělat pro to, aby tyto šance případně zvýšil.

Podnikatel vyplní jednoduchý dotazník, na základě kterého mu do pěti pracovních dnů bude pracovníkem kontaktního místa zaslána odpověď.

Pokud o to podnikatel požádá, do deseti pracovních dnů může obdržet zpracovaný rating své firmy, který v mnoha případech zvyšuje šanci na úspěch projektu. Díky ratingu bude mít podnikatel také výhodnější postavení při žádosti o úvěr od ČSOB.

Dále dostane rady, jak správně napsat žádost o čerpání dotace. V případě jejího schválení mu dále poradí, jak vypracovat audit projektu a také mu mohou pomoci při vypracovávaní průběžné zprávy, monitorovací zprávy a závěrečné zprávy.

PENĚZ JE HODNĚ, ALE…

V „euro měšci“ je pro podnikatele sice dost peněz, jenže ti je z něj neumějí vytáhnout. Evropská unie pro investiční projekty (JPD 2) v Praze v letech 2004-2005 vyčlenila 1,429 miliardy korun. Podnikatelé vyčerpali 365,8 milionu. Na projekty, díky nimž by byly realizovány vzdělávací programy (JPD 3), bylo k dispozici dokonce 1,293 miliardy korun. Firmy však z tohoto objemu získaly pouhých 388,1 milionu. *

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

rozloha kraje: 496 km2

počet obyvatel: 1 186 618 (k 30. 9. 2006)

nezaměstnanost: 2,6 % (únor 2007)

BRAND24

HDP na obyvatele: 547 096 Kč (rok 2004)

Pramen: ČSÚ

KONTAKTNÍ MÍSTA U Průhonu 32/1516, Praha 7 Marcel Valenta m.valenta@sigmin.cz Pavla Hrbková p.hrbkova@sigmin.cz nám. Franze Kafky 7, Praha 1 Pavla Cihlářová recepce@hkp.cz Poláčkova 1976/2, Praha 4 Kateřina Svobodová imp4@hkp.cz Kolovečská 1938, Praha 13 Hana Trylčová kolovecska@survey-cz.cz
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).