Menu Zavřít

Zisk Škody přes rostoucí tržby klesl o 6,2 procenta

2. 5. 2019
Autor: Škoda Auto

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto klesl v prvním čtvrtletí o 6,2 procenta na 410 milionů eur (10,5 miliardy Kč). Přispěl k tomu nepříznivý vývoj směnných kurzů a vyšší náklady. Tržby stouply o 8,2 procenta na 4,9 miliardy eur (125,6 miliardy korun). Vyplývá to z prohlášení, které dnes zveřejnila mateřská firma Volkswagen.

Škoda Auto již dříve uvedla, že dodala v prvním čtvrtletí zákazníkům 307.600 aut, což znamená meziroční pokles o 2,9 procenta. Prodeje ovlivnil pokles celkového trhu v Číně.

Volkswagen dodal, že vysoká byla poptávka zvláště po modelech Karoq a Kodiaq. Škoda v současnosti nabízí devět modelových řad automobilů. V roce 2018 dodala zákazníkům celosvětově více než 1,25 milionu vozů. Do roku 2025 chce ročně prodávat dva miliony aut.

Měl jste někdy nebo máte automobil Škoda?

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je důvodem poklesu dodávek počtu vozů v prvním čtvrtletí letošního roku především pokles poptávky v Číně. „Druhá nejsilnější ekonomika světa zápolí s vlastním zpomalením, které vyhrotila obchodní válka s USA, probíhající v uplynulém více než roce. Mladoboleslavské automobilce ale nepomohla ani situace na domácím trhu,“ řekl Kovanda.

Podle něj patří Česká republika společně s Finskem, Švédskem a Nizozemskem k těm zemím EU, kde se letos v prvním čtvrtletí nejcitelněji propadal počet registrací nových osobních automobilů. „Nadějí pro českou automobilku je však vývoj v poslední době. Situace v čínské ekonomice a v německém průmyslu totiž vykazuje známky stabilizace,“ dodal ekonom.

Mateřský koncern Volkswagen dnes oznámil, že jeho provozní zisk klesl v prvním čtvrtletí o pět procent na 3,9 miliardy eur (100 miliard Kč). Mohl za to slabší prodej a vyšší náklady. Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Kromě Volkswagenu a Škody mezi ně patří Audi, Seat, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

CONTENT24

Dále čtěte:

Škodě klesl odbyt o 2,9 procenta. Postihl ji propad trhu v Číně

Mzdy ve Škodě Auto letos vzrostou o 2500 korun měsíčně, odbory chtěly až 4000

Jako ve sci-fi filmu. Ve skladu Škody Auto ve Kvasinách pomáhají roboti

Konec dealerů? Auta se budou brzy nakupovat hlavně online, věští Google

České automobilky se na brexit připravují, další firmy vyčkávají

Škoda do dvou let uvede dvacet nových modelů. První elektromobil nabídne letos

 Škoda Vision E

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).