Menu Zavřít

Zformátovat disky nestačí

10. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Únik citlivých dat z firmy může mít více podob. Vedle zaměstnanců jsou nezanedbatelným rizikem i vyřazené počítače, respektive harddisky. V Profitu č. 21/2007 jsme psali o možnostech záchrany a obnovy dat z poškozených harddisků. Firmy specializované na obnovu dat dokáží občas takřka nemožné.

Únik citlivých dat z firmy může mít více podob. Vedle zaměstnanců jsou nezanedbatelným rizikem i vyřazené počítače, respektive harddisky.

V Profitu č. 21/2007 jsme psali o možnostech záchrany a obnovy dat z poškozených harddisků. Firmy specializované na obnovu dat dokáží občas takřka nemožné.

I z těžce mechanicky poškozeného disku se dá velká část dat při správném postupu přečíst. „Vydolovat“ data z běžně smazaného nebo naformátovaného disku je pak pro specialisty doslova hračka. Právě proto je nutné dbát na bezpečnost i při vyřazování starých počítačů. Záchrana dat totiž vždy nemusí být vedena dobrými úmysly. Pokud harddisky „na odpis“ pouze běžně smažete nebo naformátujete, data na nich zůstanou. V nepovolaných rukou pak mohou způsobit stejné problémy, jako při „běžné“ krádeži.

Jak tedy data odstranit natrvalo? Nejjednodušší cestou je pochopitelně fyzická likvidace harddisku. Když plotny disku potlučete kladivem, je záruka nečitelnosti stoprocentní. Pokud ale chcete vyřazenou techniku ještě prodat, je takové opatření příliš drastické.

Jinou doporučovanou metodou je přepsat harddisk několikrát po sobě libovolnými daty. Pro takové účely slouží množství programů, které jsou zadarmo dostupné na internetu. Najít je lze jednoduše například zadáním hesla „odstranění dat“ v kterémkoliv internetovém vyhledávači.

BRAND24

Dokonalé odstranění dat nabízí také většina firem, které se zabývají jejich záchranou. Takových služeb využívají především firmy s přísnou bezpečnostní politikou, pracující s obzvláště citlivými databázemi (například banky, pojišťovny). Profesionální odstranění dat z disků funguje také na principu mnohonásobného přepsání celého povrchu disku.

Používá se přitom několika různých standardů. Výsledné smazání je natolik důkladné, že data nelze obnovit ani pomocí vysoce sofistikované metody analogového ovzorkování povrchu disku a následné analýzy na superpočítači.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).