Menu Zavřít

Ženská výzva? Běhejte

3. 12. 2011
Autor: profit

Hledáte motivaci pro běhání, milé dámy? Nejen vylepšit kondičku, ztratit nějaký ten faldík a najít nové kamarádky… Pojďte za Women’s Challenge.

Foto: Praha.eu

Ano, ženy jsou nejatraktivnější zákaznickou skupinou. To platí i pro běžecké závody. Kupříkladu v pěti loňských závodech Prague International Marathonu, nejvýznamnějšího tuzemského pořadatele masových běhů, přibylo celkem 26 procent žen. Jinde ve světě dokonce ještě víc, londýnský maraton hlásí až 36 procent. Jen výhradně ženských běhů v Americe se zúčastnilo přes 20 tisíc běžkyň.

Běhat může každá žena

„Chceme přilákat k běhání další ženy a posílit jejich pozici mezi nováčky na našich závodech. Nebo jim aspoň ukázat radost z pohybu v nesoutěžních bězích,“ říká Martina Kozáková, šéfka organizačního týmu. Ano, sama už taky běhá!

Typickým „klientem“ je žena mezi 30 a 35 lety, vdaná, vysokoškolsky vzdělaná. „Prvním impulzem bývá obvykle snaha vylepšit kondici a shodit kila. Když se pak chytne, chce už zlepšovat výkonnost, poznává pozitivní vliv na zdraví a obranu proti stresu každodenního života,“ vypráví zkušený trenér Miloš Škorpil, který vede tréninkové skupiny Women’s Challenge.

Jak se přidat? Do 18. prosince vyplňte přihlášku na www.pim.cz, kde popíšete i svůj běžecký příběh. Poté dostanete běžecký servis včetně tréninkových plánů a nabídek na běžecké semináře. „Odborná komise pak vybere 12 žen postupujících do soutěžního kola. Čtyři z kategorie nesportovkyň, čtyři začínající běžkyně a čtyři už zkušenější závodnice,“ vysvětluje Kozáková. Jasná šance pro akční nadupané manažerky z metropole, ale i učitelky z malého města nebo účetní před důchodem.

Začátkem ledna vybraný Women’s Challenge tým podstoupí kondiční test a dostane oblečení i plán s vytyčeným cílem. Jím může být i jeden z běhů šestidílné série RunCzech.com včetně květnového maratonu. Anebo jen některý menší podnik z pestrého kalendáře běžeckých akcí po celé zemi. Po sezoně vítězka celého projektu získá zapůjčený vůz Volkswagen.

Koruna za tři běhy pro mámu tří dětí

Loni triumfovala Stanislava Schvachová, 40letá mamina tří dětí z Lohenic u Přelouče. V jednom roce zvládla půlmaraton, maraton i desítku v báječné závodní atmosféře. „Získala jsem ohromnou motivaci, našla kamarádky a doufám, že můj příběh bude inspirovat i další – starší, silnější a s menší fyzičkou,“ usmívá se žena, která pracuje v nemocniční základně v Hradci Králové, kde se připravují třeba polní nemocnice pro Afghánistán. Kdysi výsadkářka a tenistka, která se nebojí přiznat, že „časem změnila životní styl a na štíhlou postavu se nalepilo 25 kilo nadváhy.“

Stále má ráda vepřové koleno i čokoládu, ale občas si ji může dopřát bez zbytečných obav. Běhá, má plán i cíl – a jde za ním. Teď už dokonce podle „challenge“ modelu organizuje ženské běhání ve svém bydlišti. Přiznává, že až po jmenování do vybrané dvanáctky žen to vzala vážně. „Pravidelný trénink pětkrát týdně – v mrazech, ve sněhu, za tmy, s bolestí v krku, s obavami, že to nikdy nemůžu dát. S neskutečným nadšením, že já to přeci musím dát (!). S myšlenkami na holky, které teď zrovna taky někde pobíhají, na trenéra Miloše, že ho nemůžu zklamat,“ vypráví.

BRAND24

S tréninkem podle plánů známého odborníka Škorpila začala v únoru. „Fyzička se zlepšovala, ale nedařilo se mi hubnout podle očekávání,“ vypráví. Pomohly až rady další z účastnic projektu. Největším zážitkem se pro ni stal první společný trénink vybrané dvanáctky v hale na Strahově, měření časů i vyprávění životních osudů. A pak březnový Hervis půlmaraton. „Mnoho z nás takovou vzdálenost a v takové atmosféře běželo poprvé.“ Cílová radost propukla, když jí nad hlavou blikal čas 2:25:45. Maraton pak zvládla za 4:50:14.

„Čím těžší začátek, tím krásnější to bude v cíli,“ burcuje své následovnice. Jde do toho znovu. A sama sní další sportovní sny – legendární horský Jungfrau maraton a ironmana. „Někdy, jednou…“ Takže našli jste inspiraci i vy, pánové, kteří jste dočetli až sem? Třeba na vánoční dárek. Místo flakonu s parfémem startovní balíček na maraton. Nebojte, že s vámi vyběhnou…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).