Menu Zavřít

Zemřel Steve Jobs - zakladatel Apple

6. 10. 2011
Autor: profit

Zakladatel a šéf Applu Steve Jobs ve středu prohrál svůj boj s rakovinou a dalšími zdravotními komplikacemi a zemřel ve věku 56 let. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Apple.com

O úmrtí Stevea Jobse informovala společnost Apple na svých webových stránkách ve středu večer amerického času. Společně se smutečním textem tu vystavila Jobsovu černobílou fotografii s prostým popiskem: „Steve Jobs, 1955 -2011“.

Steveova genialita, vášeň a energie byly zdrojem nepočitatelného množství inovací, které obohatily a zlepšily životy nás všech. Svět je díky Steveovi podstatně lepší,“ uvedla společnost Apple. “Nejvíce ze všeho miloval svoji ženu Laurene a celou svoji rodinu. Naše srdce jsou s nimi a se všemi, kteří pocítili dotek jeho mimořádného nadání,“ dodala společnost.

Apple ztratil vizionáře a kreativního génia, svět ztratil úžasnou osobnost,“ stojí v prohlášení Applu. “Steve za sebou ponechal společnost, jakou mohl vybudovat jen on, a jeho duše bude vždy pilířem Applu.

K úmrtí Jobse se vyjádřil mimo jiné jeho dlouholetý přítel a zároveň konkurent, spoluzakladatel a předseda společnosti Microsoft Bill Gates. “Pro všechny, kteří měli to štěstí jej znát, to je šílený horor,“ uvedl Gates v emailovém prohlášení. “Steve mi bude velmi chybět,“ dodal.

Svět jen zřídkakdy spatří osobnost, která by měla tak významný vliv, jako měl právě Steve. Takový vliv, jehož dopad pocítí ještě mnohé generace,“ sdělil pětapadesátiletý Gates.

Steve a já jsme se poprvé setkali téměř před třiceti roky. Více než polovinu našich životů jsme byli kolegové, konkurenti, ale také přátelé,“ dodal Gates. “Byl jsem velmi smutný, když jsem se o jeho smrti dozvěděl. Jeho rodině a přátelům, a vlastně všem, kterých se svojí prací nějakým způsobem dotknul, vyjadřuji nejhlubší soustrast.“

Legenda Silicon Valley, Steve Jobs, odešel již 17. ledna ze zdravotních důvodů na dovolenou. Na konci srpna pak rezignoval na post výkonného ředitele společnosti Apple Inc., na jejímž založení se v roce 1976 podílel. Jobs byl zvolen předsedou, ve funkci jej nahradil dosavadní výkonný ředitel Tim Cook.

Spoluzakladatel počítačového gigantu, který vznikl v garáži, oznámil v roce 2004, že trpí rakovinou slinivky břišní. O pět let později Jobsovi transplantovali játra. Jeho zdravotní stav byl v posledních letech velmi kontroverzním tématem. Jobsův nevyrovnaný boj s rakovinou znepokojoval početné zástupy fanoušky Applu, investory a hlavně pak celou firmu. Různé zprávy o zdravotním stavu Jobse, který si chtěl co nejvíce chránit soukromí a o své nemoci informoval veřejnost jen velice zřídka, vždy vyvolaly okamžitou reakci burzy.

BRAND24

Přestože je Jobsův následovník Tim Cook považován za velice schopného, mnozí se po smrti Jobse, který je považován za jednoho z největších technologických vizionářů na světě, obávají o budoucnost společnosti Apple.

Jakožto jeden z nejznámějších byznysmenů na světě a tvář společnosti Apple Jobs dokazoval svou oddanost světu technologií a módního designu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).