Menu Zavřít

Zemědělci uzavřeli kolektivní smlouvu, tarify vzrostou téměř o čtyři procenta

18. 4. 2017
Autor: Martin Pinkas, Euro

Zemědělský svaz České republiky uzavřel kolektivní smlouvu s odboráři na letošní rok. Tarify se zvýší v první až dvanácté platové třídě v průměru o 3,79 procenta, řekl dnes předseda svazu Martin Pýcha.

Podniky by se měly smlouvou řídit už při posílání dubnové výplaty. První platovou třídu automaticky zvýšilo o více než desetinu zvýšení minimální mzdy. Ve druhé až dvanácté třídě tak tarify vzrostou o tři procenta. Odboráři navrhnou rozšíření kolektivní smlouvy do celého zemědělského resortu.

Už loni odbory smlouvu uzavřely s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů (ČMSZP), podle dohody platové tarify vzrostly o 4,25 procenta. V zemědělství včetně rybářství a lesnictví předloni podle Zprávy o stavu zemědělství rostly v průměru platy o 1,3 procenta na 21.478 korun. Šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek loni před začátkem vyjednávání řekl, že odbory chtěly nárůst o 4,8 procenta.

„Smlouva byla uzavřena dnes, účinná je od 1. dubna tohoto roku,“ řekl Pýcha. Dokument podle něj nepočítá s povinným zaváděním tzv. „sick days“, tedy poskytováním zdravotního volna s náhradou mzdy. Naopak o 50 korun měsíčně zvyšuje zaměstnavatelský příspěvek na penzijní připojištění.


V Latinské Americe se zemědělci zaměřují na koku. Čtěte více:

Kokain místo kakaa. Padající ceny bobů nutí farmáře přejít na koku

kakaovník


„Dopadlo to tak, jak jsem si představoval. Shodli jsme se na tom a hned zítra budu společně s podnikateli dávat návrh na rozšíření do celého resortu,“ sdělil předseda zemědělských odborů Bohumír Dufek. Navýšení tarifů by tak mělo platit pro všechny zemědělské podniky, které mají nad 15 zaměstnanců.

Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostl zisk v českém zemědělství loni meziročně o 25,9 procenta na 20,22 miliardy korun.

Zemědělců v předloňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100 900. Více než polovina z nich byla ve věku nad 45 let. Zpomaluje se však tempo úbytku pracovníků, o rok dříve jejich počet totiž klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší.

BRAND24

Zemědělský svaz ČR má 957 členů, kteří obhospodařují 1,15 milionu hektarů zemědělské půdy. ČMSZP měl podle své výroční zprávy na konci roku 2015 celkem 105 členů. Jedním z nich je Český svaz chovatelů masného skotu, který sdružuje dalších 850 členů. Svaz bez chovatelů masného skotu hospodaří na více než 70 tisících hektarech.

Přečtěte si také:

Zemědělcům stoupl zisk na 11,7 miliardy, také díky dotacím

Trh s biopotravinami v maloobchodu podle analytiků loni stagnoval

Vláda chce zakázat privatizaci státních lesů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).