Menu Zavřít

Zemědělci si půjčí přes čtrnáct miliard

1. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Banky v ČR

Letošní úvěry pro české farmáře dosáhnou rekordní sumy, odhadují tuzemské banky. Jen tři největší bankovní domy v ČR předpokládají, že by letos mohly na tyto účely poskytnout čtrnáct miliard korun. Prvenství drží Komerční banka, která letos rozpůjčuje zhruba 8,5 miliardy. Druhou pozici obsadila ČSOB. Ta odhaduje, že letos vydá na agrární úvěry o čtyřicet procent více než loni, tedy zhruba 4,2 miliardy. U České spořitelny (ČS) by měly „zelené úvěry“ pro tento rok přesáhnout jednu miliardu. „V letošním roce je to zhruba 1,3 miliardy korun,“ uvedl Ladislav Dvořák, šéf odboru rozvoje obchodu ČS.
Z dalších bank jsou v oblasti těchto typů půjček výrazněji aktivní už jen GE Money Bank nebo Poštovní spořitelna. Díky rostoucím půjčkám se zemědělci stávají pro banky lukrativními klienty, některé finanční ústavy dokonce už mají specialisty na půjčky pro agrárníky. Například Česká spořitelna v reakci na zvýšený růst zájmu vytvořila takzvaný Agrotým ČS, který zajišťuje expertní poradenství v oblasti financování i dotací. GE Money kromě toho, že má manažerku zemědělských úvěrů, navíc zřídila i službu EU servis, jež zajistí zemědělcům komplexní poradenství při získávání a správě dotací včetně přípravy návrhu struktury financování předkládaných projektů.
Důvod oblíbenosti farmářů u bank je jednoznačný. Díky dotacím z Evropské unie jsou bez problémů schopni půjčky splácet. „Financování bankovními úvěry kombinují zemědělci s dotačními zdroji. V praxi to vypadá tak, že investici pořídí z bankovního úvěru a následně je úvěr nebo jeho část uhrazena ze získané dotace,“ vysvětlil tiskový mluvčí Poštovní spořitelny Marek Roll.
Podobně mluví šéf Agrární komory Jan Veleba: „Jistota dotací, které jsou pro banku určitou garancí, umožní zemědělcům dohodnout si s bankou úvěr. Bez dotací by ho totiž nemohli splácet.“ A na co si nejvíce půjčují? Nejvíce se financuje zemědělská technika, významný podíl má však rovněž pořízení zemědělské půdy. Na růstu půjček se ale podílí i Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond, který poskytuje dotace na úroky ze zmiňovaných úvěrů.

BRAND24

BOX:
Rolníci u přepážek
Kolik letos banky půjčí zemědělcům (v miliardách Kč)
KB 8,5
ČSOB 4,2
ČS 1,3
Pramen: bankovní ústavy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).