Menu Zavřít

Zemědělci chtějí Setuzu

21. 6. 2004
Autor: Euro.cz

OLEJÁŘSKÁ FIRMA NA PRODEJ Bohatá nevěsta - tak je dnes vnímána budoucnost podniku Setuza. Pokud stát očistí podnik od směnky v hodnotě 1,8 miliardy korun, získá případný ženich stabilizovanou firmu.

OLEJÁŘSKÁ FIRMA NA PRODEJ

Bohatá nevěsta - tak je dnes vnímána budoucnost podniku Setuza. Pokud stát očistí podnik od směnky v hodnotě 1,8 miliardy korun, získá případný ženich stabilizovanou firmu.

Očištěný podnik by byl téměř celý státním majetkem. Již v současné době vlastní v Setuze stát prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) necelých 40 procent akcií, zhruba 50 procent drží společnost Český olej. V současné době se jedná o oddlužení podniku tím, že fond převezme dluh, který představuje téměř dvoumiliardová směnka od České konsolidační agentury, a navýší svůj majetkový podíl na úkor Českého oleje. Stát by tak získal v Setuze dominantní vlastnické postavení.

ZATÍM BEZ ODPOVĚDI

O státní podíl mají velký zájem zemědělci. Obrátili se na premiéra a ministra zemědělství se žádostí o převod státního podílu v Setuze na družstvo Agroodbyt. „Zatím jsme ale žádnou odpověď nedostali,“ přiznává tajemník Agrární komory Jan Záhorka. „Místo minimálního jednorázového profitu z prodeje Setuzy je třeba, aby se stát zaměřil na propojení prvovýroby se zpracovatelským průmyslem,“ argumentují zemědělci s poukazem na obdobné integrace zemědělců a potravinářů v zahraničí. „Bylo by to netypické řešení,“ konstatoval v reakci na zájem zemědělců prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Podle jeho slov by bylo lepším řešením spíše stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy mezi zemědělci a zpracovateli. „Propojení kategoricky neodmítám, pokud by se dokázaly obě strany domluvit, může takové spojení fungovat, jako například v Olmě Olomouc,“ uvedl Camplík. Olma je ovšem jediným praktickým příkladem kapitálového propojení tuzemských zemědělců a potravinářů. Základním limitem pro zemědělce bude cena prodávaného podniku. Dominantní státní podíl může mít podle mluvčí Setuzy Marie Logrové hodnotu v řádu miliard korun.

ZÁJEMCI EXISTUJÍ Postoj státu k prodeji jeho podílu bude s výší ceny kalkulovat zcela určitě. „Rozhodně nemůžeme jednostranně zvýhodňovat nějakou skupinu. Musíme prodávat za ekonomicky výhodných podmínek,“ upozornil nedávno ředitel podpůrného fondu Lubomír Netolický. Mluvčí fondu Tomáš Vyšohlíd uvedl, že zemědělci žádost o možný odkup státního podílu v Setuze podpůrnému fondu zatím neadresovali. O Setuzu je podle jejího generálního ředitele Františka Janů zájem i ze zahraničí. Janů se přitom domnívá, že optimálním řešením pro Setuzu by byl vstup strategického, silného a v olejářském oboru působícího investora. Tuzemští prvovýrobci nebudou mít podle jeho názoru dost peněz. SETUZA - ZÁKL. ÚDAJE

Základní jmění: cca 1,150 miliardy Kč

Tržby za rok 2003: cca 5,600 miliardy korun

Čistý zisk za rok 2003: cca 40 milionů Kč

Hlavní akcionáři: Český olej (49,92 %), PGRLF (38,30 %), zbytek investiční fondy a drobní akcionáři s podílem do 5 %

Výrobní závody: Ústí nad Labem, Olomouc, Mydlovary (bionafta)

Majetková účast: Oleaspol (obchodní společnost) 43 %

CONTENT24

Dceřiné společnosti: Slovensko, Maďarsko

foto: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).