Menu Zavřít

Země živitelka na prodej

14. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Lesopark kousek od centra Budějovic zřejmě přiláká rezidenční projekty

Ať už bude příštím, přespříštím a dalším prezidentem České republiky kdokoli, neměl by přijít o výsadu projet se koncem letních prázdnin v kočáře českobudějovickým výstavištěm do Pivovarské zahrady a zahájit v ní Národní dožínky. Ty se staly tradicí ještě tradičnější výstavy Země živitelka, která se v jihočeském krajském městě konala loni už po čtyřiatřicáté. A měla by pokračovat i poté, co Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) prodá 88procentní balík akcií Výstaviště České Budějovice. Státnímu fondu pomalu dochází finanční dech, proto se chce zbavit posledních podílů, které drží ve čtyřech akciových společnostech. Kromě českobudějovické firmy jde o Zemědělské zásobování a nákup (ZZN) Nový Jičín, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a Českomoravskou společnost chovatelů. Ministerstvo zemědělství coby jediný akcionář PGRLF se zamýšleným prodejem souhlasí - až na posledně jmenovanou společnost.

Kdo dá nejvíc.

„Snahou fondu je maximálně zpeněžit aktiva, abychom měli volné prostředky na podpory, které poskytujeme,“ říká předseda představenstva a ředitel PGRLF Martin Karban. Ujišťuje, že prodej podílů bude maximálně transparentní. „Nejprve v tendru vybereme společnosti, které zajistí znalecké posudky. Pak budou vypsána výběrová řízení na prodej podílů, kde bude hlavním kritériem nabídnutá cena,“ plánuje. U Výstaviště České Budějovice by měl uspět zájemce, který bude ochoten zaplatit nejvyšší cenu a současně se zavázat k tomu, že Země živitelka, jejíž ochrannou známku si koupí, bude pokračovat. „Nechceme, aby z toho byly hotely nebo průmyslová zóna,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Z porovnání výstavní plochy, počtu návštěvníků a vystavovatelů vychází budějovické výstaviště jako třetí největší výstavní firma v Česku za Veletrhy Brno a Inchebou Praha.

Kraj kupovat nechce.

„Ať už výstaviště koupí kdokoli, byl by sám proti sobě, kdyby Zemi živitelku neorganizoval,“ míní šéf PGRLF, jehož pokladna z účasti ve jmenovaných firmách nemá žádný finanční přínos. Jihočeský kraj, který fond s nabídkou majetkového převzetí oslovil na konci minulého roku, podíl kupovat nechce. „Bylo by nejlepší, kdyby si stát ponechal výstaviště jako výkladní skříň zemědělství, ale když ho chce prodat, ať ho prodá,“ říká hejtman Jan Zahradník (ODS). „Jestli dostaneme nabídku na bezúplatné převzetí symbolického podílu, zvážíme ji. O tom ale pochybuji. Legitimní je prodávat, ne pořád někomu něco darovat,“ chápe.

Šlo to i bez závazků.

Radní Jihočeského kraje Jiří Netík (KDU-ČSL) byl před více než deseti lety členem představenstva budějovické firmy (tehdy se jmenovala Park Centrum). Připomíná, že tradiční zemědělská výstava se konala i v době, kdy ve firmě měli majetkovou převahu soukromí vlastníci. „Tehdy žádný závazek nebyl a výstava běžela normálně. Soukromí vlastníci spravovali výstaviště velmi dobře,“ vzpomíná na roky, kdy ve firmě působili Jiří Šmejc a Ivan Zach, než se z nich stali televizní magnáti. Akcie prodali PGRLF, který původně při privatizaci získal 35procentní podíl. Dlouholetá ředitelka výstaviště Marcela Payerová zažila za téměř osmnáct let ve funkci řadu vlastníků. „Nikdy si žádní z nich nenechávali vyplácet dividendy a zisk se vždy investoval do rozvoje,“ dodává. Loňský zisk překročil devět milionů korun, plán byl kolem dvou milionů. „Výstavnictví není lukrativní záležitost. V Rakousku a Německu většinou regionální výstaviště, jakým je naše, spoluvlastní město, které hradí investice. Navíc využívají evropské peníze, což my jsme doposud kvůli státnímu podílu nemohli,“ porovnává Payerová. Vystavovatele může uklidnit, že na letošním plánu výstav a dalších akcí se přes avizovaný prodej nic nemění.

Exkluzivní bydlení.

Výstaviště v blízkosti středu města už dříve prodalo část areálu, kde posléze vyrostl hypermarket Tesco. „Územní plán v této lokalitě umožňuje výstavnictví, bydlení či menší podnikání,“ poznamenává Payerová. Lesopark, i když je poblíž řeky, by byl atraktivním místem pro rezidenční bydlení. „Ve městě je velký hlad po pozemcích k výstavbě bytových a nebytových prostor, výstaviště by nepochybně bylo zajímavé, přestože kousek od něj je velká zóna pro komerční využití a bydlení Čtyři dvory,“ potvrzuje šéf realitní kanceláře Kontakt Servis CZ Milan Černoch. Petra Králová z realitní kanceláře Veronex míní, že dnešní výstavní areál by byl mnohem exkluzivnější lokalitou pro rezidenty než Čtyři dvory, které jsou poblíž sídliště. „I když nevím, jak by výstavbu mohl omezit fakt, že jde o záplavové území,“ dodala. O výnosu, který by mohl fond za prodej podílu ve výstavišti získat, zatím nikdo nechce spekulovat.

Poslední státní výkup.

ZZN Nový Jičín je už řadu let poslední firmou tohoto typu, kterou vlastní stát. „Nic z toho nemáme a není důvod dále držet 68procentní podíl,“ konstatuje Karban. O členství v dozorčí radě výkupního podniku tím přijde Šárka Froňková, která v ní od loňského června spolu s Karbanem zastupuje stát. Froňková byla svědkyní v případu, kdy poslanec Zdeněk Kořistka (US) obvinil Topolánkova poradce Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka, že se ho pokusili úplatkem ovlivnit před hlasováním o důvěře vládě ČSSD.

Domy a mozky.

Výzkum, vystavování certifikátů o zdravotní nezávadnosti surovin i výrobků, poradenská a soudně-znalecká činnost jsou hlavním posláním Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS), který pod různými názvy funguje od roku 1887. Pro potenciálního kupce 33 procent akcií, které v tendru nabídne PGRLF, mohou být zajímavé dvě budovy v centru Prahy. „Nám nejde o barák, ale o mozkovnu, která v něm sedí. Výzkumný ústav je životně důležitý pro české pivovary a jejich rozvoj, do veřejné soutěže ale nepůjdeme,“ předem hlásí prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Nemyslí si totiž, že by stát měl takto vydělávat na výzkumné základně. „Jestli naše republika považuje pivo za nosný program v gastroturismu, měl by ministr Gandalovič zvážit, zda českým pivovarům nepřevést podíl za symbolickou korunu. Tyto akcie by nám nenesly ani korunu zisku,“ předpokládá Fusek. Jeho svaz si pokračování pivovarského výzkumu částečně pojistil odkoupením šestnácti procent akcií VÚPS od ČSOB v závěru minulého roku. Složily se na něj majitelé pivovarů Černá Hora a Polička a inženýrské firmy Pivo Praha.

Fond není stát.

Co bude dál s 34procentním podílem PGRLF v Českomoravské společnosti chovatelů (ČMSCH), se nyní řeší. U tohoto subjektu, který vede pro ministerstvo ústřední evidenci hospodářských zvířat, je třeba vyjasnit příští účast státu, povinnou z plemenářského zákona. Nynější stav, kdy akcie ČMSCH vlastní kromě sedmi chovatelských svazů PGRLF, není podle tajemníka ředitele fondu Vladimíra Suchého úplně v pořádku. „Akcionářem má být přímo stát. A fond, i když je jeho jediným vlastníkem stát, je obchodní společnost,“ vysvětluje rozdíl. Chovatelská firma, která kromě centrální evidence zvířat provozuje i vlastní komerční činnost, dostává dotace od státu. Loni obdržela přes 2,5 milionu korun.

CONTENT24

Dotace jdou i z miliardy za Setuzu PGRLF už třetí rok nedostává žádné peníze ze státního rozpočtu, postupně rozprodal podíly v desítkách společností, které dostal do vínku. Například utajený prodej akcií největší české mlékárny Madeta měl soudní dohru, z níž nakonec fond vyšel jako vítěz a žalující jihočeští zemědělci jako poražení. Výpomoc fondu, který vznikl v roce 1993 za někdejšího ministra zemědělství Josefa Luxe, si podnikatelé oblíbili. Díky ní především nakupovali moderní techniku a opravovali staré chlévy. Tím, že PGRLF ručil bankám a zčásti dotoval úroky, umožnil zemědělcům čerpat úvěry v objemu přes sto miliard korun. Na dotacích vyplatil přibližně dvacet miliard korun. Od minulého roku, kdy ministr Gandalovič přivedl Martina Karbana jako nového šéfa fondu, se jeho podpory oklestily. PGRLF přestal poskytovat garance a zúžil počet programů. „Podařilo se mi nastavit programy tak, aby byly zajímavější a přihlásilo se více žadatelů, “ hodnotí Karban. Doplnil, že na nákup strojů a půdy fond za minulý rok přispěl zhruba 850 miliony korun, přitom původně počítal s částkou asi o 150 milionů korun nižší. Dalších 275 milionů jde na dotace pojištění zvířat a plodin, které zemědělci předtím zaplatili pojišťovnám. „Nyní žijeme z peněz, které byly v minulosti vytvořeny pro kapitálové krytí bankovních záruk. Zdroje máme pro letošní a příští rok,“ uvedl Karban. Loni přišlo na účet PGRLF 1,1 miliardy korun za pohledávku za Setuzou, kterou fond v roce 2006 odkoupil od České konsolidační agentury za 465 milionů. Fond, jehož finanční síla ochabuje, směřuje nejspíš k postupnému zániku. Rozhodující dotace – letos přes čtyřicet miliard korun – přicházejí do agrárního odvětví z jiných zdrojů.

Co zbývá k prodeji? Firma*Podíl PGRLF (v pct)
Výstaviště České Budějovice*88
Zemědělské zásobování a nákup Nový Jičín*68
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský*33
Českomoravská společnost chovatelů*34

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).