Menu Zavřít

Železný stát neošidil

27. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Krácení daní

Bývalý ředitel televize Nova a nynější europoslanec Vladimír Železný si minulý čtvrtek vyslechl osvobozující rozsudek v jednom ze svých tří soudních procesů. Spolu s dalšími pěti muži čelil obvinění, že ošidil stát na daních o více než 38 milionů korun při převodu obchodních podílů v CET 21. Pražský městský soud je však zprostil obžaloby. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. „Já bych počkal až na písemné vyhotovení, a poté zvážím, zdali budou podány opravné prostředky, či nikoli,“ řekl novinářům žalobce Marek Solar. Podle něj se během dokazování objevily určité skutečnosti, které by si zasloužily větší pozornost.
Samotní obžalovaní a jejich obhájci tak měli důvod k úsměvu. „Je potěšující, že vyhrál normální zdravý lidský rozum a objektivní přístup nad konstrukcemi, které rozvíjela obžaloba, a subjektivními přístupy, které se projevovaly zejména na úrovni orgánů přípravného řízení,“ uvedl Železného advokát Josef Monsport. Advokát nešetřil kritickými výtkami na adresu policistů a žalobců. Z velkého množství známých skutečností podle něho vybrali pouze několik a na nich postavili obžalobu.
Bývalý televizní magnát je stíhán ještě v dalších dvou případech (viz Železného kauzy). V jednom už padl nepravomocný odsuzující rozsudek.

BRAND24

Box
Železného kauzy
1. Případ týkající se údajného krácení daně při dovozu obrazů
- padl odsuzující verdikt, Železný dostal dvouletý podmíněný trest a pokutu pět milionů korun, odvolal se
2. Pokus o poškozování věřitele
- nejrozsáhlejší z případů, jemu a trojici jeho někdejších právníků je kladeno za vinu, že poškodili společnost CME, když se Železný údajně naoko zbavoval majetku, aby nemusel splácet závazek vůči CME; hlavní líčení začalo loni v březnu
3. Případ daňových úniků při převodu podílu v CET 21
- minulý týden padl nepravomocný osvobozující rozsudek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).