Menu Zavřít

Zelená pro geneticky upravené potraviny

31. 5. 2004
Autor: Euro.cz

OSN POSVĚTILA PĚSTOVÁNÍ BIOTECHNOLOGICKY VYVINUTÝCH PLODIN Argumenty odpůrců geneticky modifikovaných organizmů (GMO) varující spotřebitele před riziky konzumace potravin z upravovaných plodin zpochybnila Organizace spojených národů. Připojila se k ní i EU.

OSN POSVĚTILA PĚSTOVÁNÍ BIOTECHNOLOGICKY VYVINUTÝCH PLODIN

Argumenty odpůrců geneticky modifikovaných organizmů (GMO) varující spotřebitele před riziky konzumace potravin z upravovaných plodin zpochybnila Organizace spojených národů. Připojila se k ní i EU.

Radikální změna postoje odpovědných institucí bude mít zatím neodhadnutelné důsledky, které se mohou dotknout střednědobého vývoje cen evropských potravin. Pokud by totiž odpůrci GMO v čele s organizací Greenpeace i nadále dokázali odpor k těmto potravinám u spotřebitelů udržet, dojde k výraznému zdražení produktů, které GMO neobsahují. Bude jich totiž málo.

MÉNĚ CHEMIE

Zásadní průlom v hodnocení rizik GMO přišel 17. května přímo z potravinové sekce OSN, konkrétně z FAO (Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství). Ta ve své zprávě poprvé jednoznačně konstatovala, že „biotechnologicky vyvinuté plodiny finančně pomáhají farmářům, vykazují některé prospěšné ekologické charakteristiky a z hlediska lidského zdraví žádné negativní dopady nehrozí.“ Zpráva FAO kromě toho zpochybnila i další obavy z rizik přenosu pozměněných genů na divoce rostoucí rostliny a poukázala na přínos GMO ke snížení chemického zatížení životního prostředí. „Největší prospěch z geneticky modifikovaných organizmů mají zemědělci a spotřebitelé,“ zdůrazňuje FAO. Tři dny po tomto prohlášení povolila Evropská komise dovoz geneticky upravené kukuřice BT-11 a ukončila tak pětiletý zákaz prodeje geneticky upravených plodin na evropském trhu. Podle Unie nepředstavují Komisí povolené upravované plodiny „nejmenší riziko pro lidské zdraví.“

BRAND24

PŘÍRODNÍ KRMIVA ZDRAŽÍ

„Do současné doby si celá Evropa hrála na to, že krmiva modifikované organizmy neobsahují, po svých dodavatelích to vyžadují i některé obchodní řetězce,“ konstatuje člen české komise pro geneticky upravované organizmy při ministerstvu životního prostředí Jaroslav Petr. „V praxi bude ale na trhu odhadem devadesát procent krmiv obsahujících geneticky upravované složky.“ Krmiva obsahující modifikace musí být přitom podle platné legislativy označována. „Budeme si muset přestat lhát,“ dodává Jaroslav Petr. „Krmiv bez GMO bude nedostatek, jejich cena výrazně vzroste. Pokud budou obchodníci po svých dodavatelích požadovat, aby jimi nekrmili, musí počítat s vyšší cenou takových výrobků.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).