Menu Zavřít

Těžaři zlata zelenají. Investoři chtějí obchodovat s kovem s nulovou uhlíkovou stopou

23. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

Svět investic do zlata má nový trend. Dal by se nazvat touhou po zeleném zlatě. Nejde tu přitom o chmel, nýbrž o snahu obchodovat s kovem, který má za sebou nulovou uhlíkovou stopu. Hovoří o tom aktuální zpráva organizace World Gold Council (WGC).

Zpráva s názvem Zlato a změna klimatu: současné a budoucí dopady se zaměřuje především na vliv těžby na světové klima. Z údajů WGC vychází, že celková roční uhlíková stopa kovu činí zhruba 126 milionů tun CO2. „Nejvíce je třeba se zaměřit na těžbu kovu a na výrobu elektrické energie, která se pro ni využívá. Tyto dvě oblasti jsou největší zátěží z celého procesu od těžby až po distribuci finálních výrobků,“ komentoval zprávu Lukáš Jankovský, předseda představenstva společnosti Zlaťáky.

WGC navrhuje zefektivnění procesu těžby, její analyzování a plánování. Následovat by mělo využívání čistých zdrojů elektřiny. Až 45 procent emisí z těžby zlata totiž pochází z výroby potřebné elektrické energie. Asi 35 procent emisí jde na vrub spalování fosilních paliv nákladními vozy v dolech a dalších 20 procent emisí vzniká při těžbě a přepravě fosilních paliv využívaných pro potřebu dolů.


Začíná zelená pětiletka. Při investování bude hrát roli i ekologický aspekt

 Jaderná elektrárna Temelín


Že zelené tažení přišlo i na těžaře, dokládají už i konkrétní příklady. Přední kanadská těžební společnost Agnico Eagle pracuje na využívání vodních zdrojů energie v nejsevernějším regionu Kanady, v teritoriu Nunavut. V tuto chvíli je region závislý na zdrojích energie z nafty. Z dlouhodobého hlediska chce společnost vybudovat hydroelektrickou a fibrooptickou síť přenosu energie, a tím přejít na čistší a udržitelný zdroj. Jejich kanadští konkurenti, Eldorado Gold Corporation, mají pilotní projekt v Turecku. V dole Kisladag modernizují svou těžební flotilu obřích nákladních automobilů s využitím elektrické energie.

Zelený glejt se má stát lákadlem pro novou generaci investorů. Heslo „investuj do zlata, zachráníš planetu“ nepřímo přiznává i text zprávy samotné. „Zjištění naznačují, že zlato může v dlouhodobých investičních strategiích hrát roli aktiva ke zmírnění klimatických rizik,“ píše se v ní.

Přečtěte si také:

Drahé, ale reálné: přechod na čistou energii do roku 2050 bude stát 73 bilionů dolarů

Greta nestačí. Zapojme více dětí do debaty o klimatu, vyzvala OSN

Podíl zelené energie v Česku poroste. Do roku 2030 má tvořit 22 procent celkové spotřeby

BRAND24

Íránská krize vystřelila zlato na sedmileté maximum. Jeho hodnota překročila 1600 dolarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).