Menu Zavřít

Zelená louka pro Číňany

9. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Dohoda o podpoře investic

PRAHA (žiž) - Dohoda o podpoře investic je jedním ze čtrnácti dokumentů, které byly podepsány během „návštěvy roku“ čínského premiéra Wen Ťia-paa v Praze. Čínská firma Changhong Electric také potvrdila svůj záměr vybudovat továrnu na montáž televizorů v Nymburku. Jde o první čínskou investici na zelené louce. Premiér Jiří Paroubek opětovně vyzval podniky obou zemí k dalším investicím. Šéf vlády připomněl, že čínští investoři by mohli využít výhod zdejších pobídek, které znamenají několikaleté daňové prázdniny.
Politici ODS, ale i ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), české vládě vytýkají, že chtěla být vůči Pekingu příliš vstřícná a přistoupila na nevýhodné podmínky. Kritici dodávají, že investiční dohoda není v souladu s pravidly unie. Wen Ťia-pao uvedl, že se s Paroubkem dohodl na vypracování dodatku ke smlouvě, který by měl pochybnostem o slučitelnosti s právem EU zamezit.
Dohody s čínskými partnery uzavřely i další české firmy. Škoda Auto prodá licenci na výrobu octavií šanghajské pobočce koncernu Volkswagen. S firmou Changhong, patřící mezi hlavní globální výrobce spotřební elektroniky, bude spolupracovat česká finanční skupina PPF. Ta se bude podílet na investici v Nymburku. Za tímto účelem se Changhong Electric a PPF rozhodly vytvořit společnou firmu podle české legislativy, s podíly ve výši 70 a 30 procent (PPF). Oba partneři budou spolupracovat při založení společnosti v Číně, kde PPF hodlá nabízet spotřebitelské úvěry. Čínská firma Shanghai Maling Aquarius se zapojí do výstavby konzervárny v Bílině.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).