Menu Zavřít

Ze zahraničí přijela třetina vystavovatelů

14. 9. 2010
Autor: profit

Víc než třetinu vystavovatelů na letošním strojírenském veletrhu tvoří zahraniční společnosti. Největší zastoupení mají tradičně německé a slovenské podniky. Hojná je také účast společností z Rakouska. To je také hlavní partnerskou zemí letošního ročníku a představuje mimo jiné svou vyspělou ekotechniku.

Autor: Jakub Stadler

Ze zahraničí přijelo letos na brněnský strojírenský veletrh na 540 vystavovatelů, což je třetina celkové počtu. „Srovnávat čísla zahraniční účasti je ovšem vždycky trošku ošemetné. V 90. letech bývalo zahraničních vystavovatelů ještě víc. Mezitím ale samozřejmě mnoho světových firem vstoupilo na český trh, mnohé jsou tak nyní na veletrhu přítomny prostřednictvím českých podniků,“ podotýká generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Německá přesila

ZÁJEMCI O DOSTAVBU TEMELÍNA PŘEDSTAVÍ SVÉ PLÁNY
Na Mezinárodním strojírenském veletrhu patří i letos k doslova horkým tématům Jaderná elektrárna Temelín. Ve středu 15. září totiž bude po celý den v pavilonu A – Rotunda probíhat odborná konference „Dostavba JE Temelín – příležitost pro český průmysl?“ Na setkání je zatím přihlášeno přes 150 hostů. Hlavním cílem konference je prezentovat jednotlivé účastníky tendru na dostavbu Temelína a posoudit možný přínos stavby pro české firmy. „Dnes už není Temelín takovou tou Hladovou zdí Karla čtvrtého, jak byl někdy vnímán v době krátce po revoluci,“ říká ředitel Českomoravského elektrotechnického svazu František Hýbner. „Jádro podle mě potřebujeme a nyní je cílem získat důvěru všech zúčastněných stran a všech obyvatel v Temelín,“ pokračuje Hýbner. Konference navazuje na úspěšný loňský seminář „Jádro proti krizi“. Mezi hlavní témata bude patřit role vlády v rozhodování o vítězi tendru a požadavky společnosti ČEZ na dostavbu elektrárny. Uchazečům o dostavbu vysvětlí své představy o zapojení českého průmyslu na této zakázce.

Nejpočetnější výprava vystavovatelů přijela tradičně z Německa. Většina z 230 německých firem se prezentuje samostatně, některé ale vystavují v rámci oficiálních expozic jednotlivých spolkových zemí. Vedle středoněmeckých zemí Durynska, Saska a Saska-Anhaltska se v rozsáhlých expozicích představí také průmyslová nabídka Bavorska a Bádenska-Württemberska. Z dalších průmyslových oblastí jsou to Porýní-Falc, Severní Porýní-Vestfálsko a poprvé také Hesensko.

Rovněž Slovensko má oficiální expozici zaštítěnou Ministerstvem hospodářství SR s jedenácti zastoupenými firmami, a to v pavilonu F. Na čtvrtek 16. září je také plánován Národní den slovenské republiky. V jeho rámci proběhne bilaterální schůzka ministrů obou zemí. Na programu jednání je mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti a spolupráce při liberalizaci podnikatelského prostředí.

Vůbec nejrozsáhlejším oficiálním stánkem co do plochy se letos může ovšem pochlubit Ruská federace, jejíž ministerstvo průmyslu a obchodu si pronajalo plochu o rozloze plných 1 000 metrů čtverečních. Bělorusko bude mít 15. září svůj Business den.

Rakušané přivezli ekotechniku

PŘIJĎTE NAVÁZAT UŽITEČNÉ KONTAKTY
Vývoz strojírenských výrobků v době globální krize. To je téma diskusního kulatého stolu, který proběhne ve středu 15. září od 12.30 v Kongresovém centru v sále D. Diskuse se zúčastní zástupci strojírenských firem, exportéři i reprezentanti státní správy. Mluvit budou o tom, jak lze obchodně prorazit v rozvojových zemích či jak se vyrovnat s poklesem poptávky na tradičních evropských trzích. Zástupci státní správy také vysvětlí, jakou pomoc nabízí strojírenským exportérům v současnosti stát. Přijďte se podělit o své zkušenosti či navázat nové užitečné obchodní kontakty. Účast na setkání je zdarma. Více informací získáte a registrovat se případně můžete na www.skoleni-konference.cz.

Partnerskou zemí veletrhu je letos Rakousko, pro které je český trh zásadní. Zhruba 70 procent vzájemného obchodu obou zemí totiž tvoří právě stroje a dopravní prostředky. „Rakouský export do Česka v oblasti strojírenských výrobků a vozidel měl loni objem zhruba jedné miliardy eur,“ uvádí k tomu rakouský obchodní rada v České republice Nikolaus Seiwald. Jiří Kuliš k tomu připojuje osobitý postřeh. „Jsme již zvyklí na početnou rakouskou účast na veletrhu. Pamatuji doby, kdy to na parkovišti před výstavištěm vypadalo jak na ulici ve Vídni – stálo tam jedno auta s rakouskou značkou vedle druhého. To byly doby, kdy měla většina světových firem své centrály pro střední a východní Evropu ve Vídni. Dnes už jsou ale rozptýleny, mimo jiné i do Česka,“ říká Kuliš.

Přesto je Rakousko stále zemí strojírenství zaslíbenou. „Naše strojírenství za posledních 10 let vzrostlo o téměř 160 procent a je klíčovým oborem pro naše tržby v zahraničí, které zajišťuje skoro ze čtyř pětin,“ říká Seiwald. Prognóza celkového objemu rakouské strojírenské výroby je pro letošek plných 14 miliard eur.

BRAND24

Oficiální prezentace rakouských podniků je na veletrhu soustředěna do pavilonu V. Země také chystá na úterý 14. září do Business Centra pavilonu E setkání českých a rakouských firem z oblasti ekotechniky. Řeč bude o strojích na čištění vody a vzduchu i o odpadovém hospodářství „V oblasti strojírenských výrobků pro životní prostředí je Rakousko určitým světovým lídrem,“ podotýká Nikolaus Seiwald. V Rakousku se na toto odvětví zaměřilo už na 400 podniků, které zaměstnávají 11 tisíc lidí.

Na veletrhu budou v neposlední řadě zastoupeny i firmy z některých mimoevropských zemí, například Spojených států amerických, Číny, Indie či Tchaj-wanu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).