Menu Zavřít

Ze stavebního technika nožířem

12. 7. 2004
Autor: Euro.cz

PODNIKANÍ LUBOMÍRA MAĎAŘÍCE ROZJEL BILL CLINTONŘíká se, že řemeslo má zlaté dno. Příklad Lubomíra Maďaříce to potvrzuje. Za pár let se mu výrobou nožů povedlo sice ne zbohatnout, ale dobře se uživit.

PODNIKANÍ LUBOMÍRA MAĎAŘÍCE ROZJEL BILL CLINTON

Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Příklad Lubomíra Maďaříce to potvrzuje. Za pár let se mu výrobou nožů povedlo sice ne zbohatnout, ale dobře se uživit. Svůj první nůž vyrobil Lubomír Maďarič v roce 1972. Tehdy pracoval v brněnské Zbrojovce. Později absolvoval kurz konzervátorů v muzeu a jeho koníčkem se stalo též restaurování mečů, renesančních dýk a dalších zbraní. Ve Zbrojovce byl zaměstnán od roku 1967 pětadvacet let, poté vystřídal jako stavební technik další zaměstnání. Až v roce 1993 začala Maďaričovi v hlavě hlodat myšlenka, že by se mohl plně věnovat výrobě nožů - měl už totiž svou klientelu a uvažoval, zda by ho tato práce uživila. AMERICKÝ PREZIDENT PODĚKOVAL OSOBNĚ „V roce 1994, kdy naši republiku navštívil prezident USA Bili Clinton, jsem dostal nápad, že mu věnuji nůž. Uvažoval jsem, že by to byla dobrá reklama pro můj případný podnik. Před jeho návštěvou jsme zašli s kolegy na americkou ambasádu, řekli jim, že jsme právě založili společnost nožířů Bohemiae Cultellatores a hodláme americkému prezidentovi jeden darovat. Tam nám sdělili, že je to možné. Za dva měsíce přišlo oznámení, že se prezident na náš nůž těší a máme ho donést na velvyslanectví. Po půl roce mi Clinton v osobním dopise poděkoval za hezkou upomínku na jeho pěknou návštěvu ČR. Samozřejmě se o tom dozvěděli novináři a informace o mé osobě i výrobě se dostala do tisku. Karta se obrátila a o nože z mé produkce začal být velký zájem,“ vzpomíná Maďarič. Maďarič se stal jedním z nejznámějších producentů zdobených nožů, otevřených loveckých nožů, loveckých tesáků a taktických nožů pro speciální jednotky armády a policie. Dosud vyrobil kolem pěti tisíc nožů. Za pár let se mu povedlo touto produkcí sice ne zbohatnout, ale dobře se uživit. ZÁKAZNÍCI CHODÍ SAMI

Zákazníci navštěvují podnikatele sami. Ozývají se zájemci nejen z České republiky a ze Slovenska, ale velký zájem o zboží mají také ze Spojených států, které pro obor představují největší trh. Jde především o podnikatele, sběratele, lovce, ale též o snoby, kteří se rádi pochlubí perfektním drahým výrobkem. Například jistý americký generál si nechal od Maďariče zhotovit nůž s rukojetí zdobenou zlatem. Skupina správců majetku Karla Schwanzerberga si zase objednala pro Karla VII. k šede-sátinám tesák v hodnotě několika tisíc amerických dolarů. Jeho rukojeť je zdobena polodrahokamy, knížecí korunou a pečetním monogramem. Přátelé slovenského expremiéra Vladimíra Mečiara nechali pro něj zhotovit nůž se čtrnácticentimetrovou čepelí akrásnou rukojetí z paroží zakončenou hlavou medvěda v hodnotě kolem dvou tisíc dolarů. V současnosti vyrábí Maďarič nože v pronajatých prostorách brněnské Zbrojovky. Dílna má pouhých 36 metrů čtverečních. Materiál nakupuje především v tuzemsku, část dováží z Rakouska i ze Spojených států. V těchto případech jde o zvláštní drahé oceli, například damascénskou a uhlíkovou. Na střenky a rukojeti používá eben, palisandr, amboina, cocobolo, bruyere, jelení paroh a hovězí kost. Kování je zhotoveno z mosazi, stříbra či nerezové oceli. Rytiny a zlaté tausie na zdobených nožích jsou provedeny podle návrhů Maďariče a s ním spolupracujících výtvarníků a rytců.

ZAKÁZKY OD ARMÁDY JSOU VÝHODNÉ

„Od roku 1997 jsem začal spolupracovat s českou armádou, kterou vyzbrojuji bojovými noži pro speciální jednotky různého zaměření,“ říká Lubomír Maďarič. Tyto „zbraně pro přežití“ splňují náročné požadavky

armády. Vydrží například ránu špičkou do betonu či svěráku, aniž by došlo k porušení materiálu. Cena bojového nože je různá podle druhu a zaměření. Vyrábí i nože pro výsadkové jednotky, které jsou opatřeny na začátku čepele pilkou pro případ, že voják při seskoku skončí na stromě.

„Moji výbavu používají či použily české jednotky například v Afghánistánu, Kuvajtu, Kosovu, Bosně, prostě v celém světě. Zhotovuji nože i pro speciální zásahové jednotky Policie ČR,“ dodává Maďarič.

Připomněl, že v České republice je pouze šest špičkových nožířů, kteří jsou sdruženi ve společnosti B. M. A. C. Právě Maďarič je jejím prezidentem. Tito mistři i další jejich kolegové se zúčastňují prakticky všech významných výstav v Evropě a v Americe. V současnosti se právě koná největší specializovaná výstava na světě v americké Atlante, kde Maďarič vystavuje kolekci šesti luxusních nožů z damascénské oceli.

Název firmy: Lubomír Maďarič

Forma podnikání: soukromý podnikatel

(OSVČ)

Datum vzniku: 1993

Předmět podnikání: výroba nožů pro

lovecké a speciální účely, tesáků apod.

Cíl podnikání: uživit se produkcí nožů.

BRAND24

Pokud tomu tak nebude, hodlá se věnovat

restaurování zbraní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).