Menu Zavřít

Ze sdílené ekonomiky developerem. Airbnb postaví tisíce domů

21. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pronajímatel prázdninového bydlení Airbnb chce do dvou let postavit na celém světě asi 20 tisíc domů za účelem pronájmu. Ten se bude uzavírat na rok a nájemníci budou mít možnost svůj pronajatý byt sami dál pronajímat. Americká firma doufá, že si tak vylepší reputaci mezi majiteli bytů a státní správou, napsal ve svém internetovém vydání francouzský deník Le Figaro.

Jeden nájemní dům má vzniknout ve floridském městečku Kissimmee. Je to strategické místo, vzdálené půlhodinku jízdy autem od zábavního parku Walt Disney World, který ročně přiláká více než 20 milionů návštěvníků. Obytný komplex bude čítat 324 bytů a Airbnb jej postaví ve spolupráci s místním developerem. Budova nazývaná Niido mu bude také patřit. Nájemníci, kteří dostanou roční smlouvu, budou moci svůj byt až na 180 dní v roce pronajmout dál.

Nájemníci, kteří se rozhodnou svůj byt dál pronajímat, se stanou součástí programu „Friendly Buildings by Airbnb“, uvedla stanice BFM Business. Příjmy z pronájmu si v rámci programu rozdělí mezi sebou majitel, kterému bude náležet 25 procent částky, s nájemníkem, který dostane zbytek. Airbnb si vezme tříprocentní poplatek za zprostředkování. Cena bytů ani výše nájmu v plánované budově ještě není známa.


Airbnb, nebo dlouhodobě: jak se daní příjem z pronájmu bytu?

 Ilustrační foto


Dům se bude podobat hotelu, aby se pronajímání usnadnilo. Dveře nebudou na klíč, ale budou se otevírat pomocí chytrých telefonů, k dispozici budou bezpečné úschovny a domovnické služby.

Nájemníci nebudou muset přijímat hosty osobně, na místě to za ně vyřídí služba „MasterHote“. Domovník je přivítá, zajistí úklid a výměnu povlečení. Návštěvníkům bude k dispozici, pokud budou mít dotazy, a pomůže jim s případnými problémy, které by se během pobytu mohly vyskytnout.

Airbnb se snaží pomocí těchto projektů udobřit si majitele nemovitostí a bojovat se stížnostmi sousedů na nepatřičné chování turistů v pronajatých bytech. „Tato spolupráce je důkazem, že majitelé, developeři a Airbnb mohou spolupracovat, všichni na tom získají a zlepší se služby návštěvníkům,“ uvedl Jaja Jackson, který je v Airbnb ředitelem organizace Global Multifamily Housing Partnerships.


Mínus 120 milionů: Praha tratí na sdíleném ubytování

 Ulice Antala Staška při pohledu z nejvyššího patra radnice Prahy 4


Firma se také snaží uklidnit některá města, která se obávají poklesu nabídky ubytování. Tváří v tvář „airbnbizaci“, která vyhání z historických center měst jejich obyvatele a nahrazuje je turisty, zpřísňuje čím dál víc hlavních měst pravidla turistického pronájmu. Je to třeba Paříž či Berlín. Airbnb uvedla, že byty v rezidenci Niido budou muset být nejdřív pronajaty a teprve pak se začnou nabízet na jejím webu.

Pokud se koncept osvědčí, vzniknou další podobné budovy. Do roku 2019 by jich mohlo být až 20 tisíc.

BRAND24

Čtěte dále:

Airbnb na kolech chce navždy změnit přístup k vlastnictví aut. Okouzlil i Daimler

Krnáčová: S Uberem nic nezmůžu

Praha 1 nemá přehled o pronájmech bytů přes Airbnb. Server jich nabízí tisíce

Truhlářská ulice v Praze 1


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).