Menu Zavřít

Že bychom měli nedostatek úředníků?

11. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Píše Julínek Průvodce unaveného ministra českým zdravotnictvím?

O nutnosti zdravotnické reformy mluvily všechny vlády, které prošly Strakovou akademií. Asi protože spolu s ministerskými křesly získali politici i nadstandardní ošetření, hned na své sliby zapomněli. Až nyní Julínek rozhrábl vosí hnízdo a, jak to tak bývá, sklidil po zásluze i několik pěkně ostrých žihadel. V rámci objektivity bych mu docela ráda tleskala za statečnost, ale on ji nějak postrádá. Viditelnějším a slyšitelnějším obhájcem nových zákonů na veřejnosti je totiž jeho mluvčí Tomáš Cikrt.

A to je špatně. Jak mají lidé věřit něčemu, oč ministr z nějakého důvodu veřejně nebojuje? I proto mě napadá otázka, kdo vlastně stojí za slavnou reformou zdravotnictví? Než dosedl do čela ministerstva, stačil Julínek napsat knihu Průvodce unaveného pacienta českým zdravotnictvím. Možná už teď sepisuje Průvodce unaveného ministra českým zdravotnictvím. Ale to je příliš brzy.

Když jsem hledala Julínkovy výroky z doby, kdy byl pouze stínovým ministrem zdravotnictví, většinou se točily kolem poplatků u lékaře a za recepty. Tenkrát byl zastáncem individuálních smluv pojišťoven s lidmi, ale o přeměně pojišťoven, univerzitních a fakultních nemocnic na akciovky či vzniku zdravotnických monopolů ani slovo. Zvlášť pozoruhodná pak byla myšlenka z října 2005. Navrhoval, aby ministerstvo zdravotnictví zaniklo a na to, jak lékaři a nemocnice léčí, by dohlížel nově vzniklý úřad. Teď jak vidět ministerstvo zůstane a nový úřad bude dohlížet na pojišťovny, aby veřejné finance dobře spravovaly.

BRAND24

Není to Kocourkov. Ministerstvo zdravotnictví přiznává, že nedokáže ohlídat hospodaření pojišťoven, které není křišťálově čisté, a tak z nich raději udělá akciovky. Právně tak posvětí rozdělování zisku. A aby si těch peněz pro sebe nenahrabaly pojišťovny zase moc a zůstalo něco pro zdravotnictví, vytvoří nové kontrolory, protože ti dosavadní nefungují.

Bonbonkem celé reformy je protikonkurenční nápad, aby zdravotní pojišťovny i zařízení patřily jednomu vlastníkovi. Nezbude než založit úřad dohlížející na majitele nemocnic, ordinací a pojišťoven. Není nic logičtějšího než vymyslet hloupost, a protože to víme, opatřit jí i hlídače, aby se nerozrostla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).