Menu Zavřít

Zdraží elektřina a voda

30. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Ceny v roce 2011

BRAND24

Konečné ceny elektřiny pro domácnosti zdraží od ledna v průměru o 4,6 procenta. Velkoodběratelům se zvýší cena za dodávky proudu v meziročním srovnání o 5,2 procenta. Vyššímu zdražení zabránila novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která mimo jiné zavedla speciální daň na větší fotovoltaické elektrárny. Pokud by naopak stát finančně nepodporoval fotovoltaiku, ceny elektřiny by pro všechny odběratele klesly.
Třeba energetická společnost E.ON oznámila, že pro letošek snižuje ceny silové elektřiny pro domácnosti v průměru o desetinu. „Nebýt očekávaného navýšení cen u regulovaných položek, mohlo dojít dokonce ke snížení konečných cen elektřiny,“ potvrdil E.ON. Ceny silové elektřiny snižovaly i další firmy na trhu – ČEZ, RWE a Pražská energetika.
Zdražení čeká rovněž některé odběratele zemního plynu. Ceny pro první čtvrtletí letošního roku zvyšuje domácnostem největší tuzemský obchodník se zemním plynem společnost RWE, a to v průměru o 2,3 procenta.
Naopak konkurence spíše zlevňuje: E.ON o 4,7 procenta, méně peněz bude požadovat i ČEZ. Pražská plynárenská nechává ceny beze změn.
RWE má totiž uzavřeny dlouhodobé take-or-pay kontrakty, které jasně stanovují způsob, jakým se bude počítat cena zemního plynu a jaký je dohodnutý objem. A protože kvůli ekonomické krizi výrazně poklesla poptávka po zemním plynu, energetické společnosti musejí dohodnuté množství plynu odebírat a platit navzdory tomu, že jej mají nadbytek. Snaží se jej proto prodat na spotových trzích, a to za mnohem nižší ceny, než za kolik jej nakoupily.
Zvýšení cen čeká i většinu odběratelů vody, v průměru o pět až sedm procent, v některých případech dokonce o třetinu. Ceny vodného a stočného se liší region od regionu. Třeba Pražské vodovody a kanalizace zdražily vodné a stočné pro letošek meziročně o 6,8 procenta.
Více si musejí připravit i domácnosti napojené na teplárny. Energetický regulační úřad spočítal, že ceny za teplo stoupnou celorepublikově v průměru o čtyři procenta. Za jeden gigajoule tepla vyrobeného z uhlí zaplatí lidé v průměru 473 korun, stejné množství vyrobené z plynu vyjde v průměru na 580 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).