Menu Zavřít

Zdrávstvuj Sinatra!

8. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Josif Kobzon

BRAND24

Nabité sportovní haly, nadšení diváci a dlouhotrvající potlesky ve stoje – to je bilance první části turné Alexandrovova akademického souboru písní a tanců v České republice. Největším překvapením a senzací turné je vystoupení přítele Karla Gotta, legendy populární hudby Josifa Kobzona, který se k turné připojil v Plzni 4. října. Tento snad nejpopulárnější ruský zpěvák všech dob je v Rusku i ve světě známý nejen svou uměleckou, ale také humanitární činností. Tak zněly oficiální PR výstupy ohledně turné ruského uměleckého tělesa.
V rámci těchto oslavných tirád však jaksi zapadla informace o jiných aktivitách pěvecké modly přezdívané ruský Sinatra. Už léta se o něj totiž zajímají bezpečnostní složky kvůli napojení na ruskou mafii, a to především Američané a Izraelci. Jak FBI, tak izraelská policie také v minulosti předaly české policii informace o aktivitách Kobzona, jenž je osobním přítelem nedávno odvolaného moskevského starosty Jurije Lužkova a rád navštěvuje především Karlovy Vary, za hranicí zákona.
Podle těchto poznatků byl Kobzon členem takzvané Asociace XXI. století – jedné z nejvlivnějších ruských mafiánských organizací. Tu založil a řídil do své smrti Otari Kvantrišvili, který díky své kriminální minulosti, kariéře sportovce a trenéra klubu Dynama Moskva a pozici společenské celebrity úspěšně spojil podnikatelskou činnost s kriminálními strukturami. „Jeho dlouholetým spolupracovníkem byl Josif Kobzon. Poté, co Kvantrišviliho v dubnu 1994 zavraždili, řídil organizaci Kobzon a Anzor Kikališvili. Kobzon se cílevědomě straní všech zjevných kriminálních aktivit a používá k předávání instrukcí a příkazů svého společníka Kikališviliho a dalších osob. Zisky plynou jak z legálního podnikání, tak z podvodů, vydírání společností, příspěvků kriminálních skupin do společné pokladny a podílu na kontrole obchodu se strategickými surovinami a lukrativním zbožím, reklamy a zábavního průmyslu. Kontakty umožnily Kobzonovi obrovské obchodní výhody, celní úlevy, státní zakázky, politické krytí a zabezpečení organizace vzhledem k orgánům státní moci i podsvětí,“ vycházel z poznatků americké FBI český policejní tým Alfa, který se specializoval na ruské mafie. A mapoval Kobzonovy vazby na takzvanou Solncevskou mafii, v čele se Semjonem „Sevou“ Mogilevičem. Také z tohoto důvodu měl Kobzon v minulosti zákaz vstupu například do Lotyšska, USA nebo do Kanady. Asociace XXI. století působila aktivně v USA, především v Miami a New Yorku a také v Kanadě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).