Menu Zavřít

ZDRAVOTNICTVÍ LECCOS DLUŽÍM

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nová ředitelka chce dostat VZP do dvou let z červených čísel

Řada nelehkých úkolů čeká nově zvolenou ústřední ředitelku Všeobecné zdravotní pojišťovny, jedenapadesátiletou Jiřinu Musílkovou. Problémy ale pro ni nebudou nic nového. Fakticky řídí pojišťovnu již od konce loňského roku, kdy rezignoval bývalý šéf Jiří Němec. A VZP na tom stále není moc dobře. Na účtu jí chybí deset miliard, které jí nezaplatili plátci pojistného, po lhůtách splatnosti dluží zdravotnickým zařízením přes dvě miliardy korun a navíc ji obchází strašidlo rostoucí nezaměstnanosti. Za každého nového nezaměstnaného zaplatí stát o třináct set korun méně, než odvede průměrný z aměstnanec.

Musílková je však připravena postavit se problémům čelem. Zdravotnictví totiž podle svých slov ledacos dluží. „Moje matka měla leukémii, zemřela, když mi bylo šestnáct, a dostávala mnoho drahých léků. Můj otec měl operaci kyčelního kloubu a ne mocné srdce a byl také velkým čerpatelem lékařské péče. A můj nejstarší syn má dodnes problémy s očima, vysvětluje, proč si za svůj obor vybrala právě zdravotnictví.

Až do roku 1992 pracovala převážně jako podniková ekonomka. Po studiích na VŠE působila dva roky jako matematička -analytička v Podniku racionalizace řízení a výpočetní techniky v Jindřichově Hradci, poté sedm let jako ekonomka v podniku Strojobal Rozkoš. Dva roky po revoluci se v průběhu mateřské dovolené rozhodla zúčastnit konkursu na funk ci ekonomického náměstka v okresní nemocnici v Jindřichově Hradci, který vyhrála. Rok na to (1992) nastoupila jako ekonomka do Všeobecné zdravotní pojišťovny, za další rok byla povýšena do funkce prokuristky. Po kariéře se však podle svých slov nehoní. „Nejsem workholik, mám čtyři děti a jednoho vnuka, kterým bych se také ráda občas věnovala, říká. V čele pojišťovny by však ráda vydržela co nejdéle.

Přes všechny problémy, které ji ve funkci ještě čekají, si Musílková nezoufá. „Jsem optimistický pesimista. Věřím, že se nenaplní všechny ty černé představy o nezaměstnanosti. A pokud se situace nezhorší, myslím, že kdybychom si vzali půjčku a udrželi stávající úhrady péče, můžeme se z červených čísel dostat do dvou let, tvrdí.

Za finanční potíže si však podle úředníků ministerstva zdravotnictví může pojišťovna do jisté míry také sama. Musílková bude ještě muset vysvětlit, proč VZP již za jejího působení ve vysoké funkci nakupovala předražené nemovitosti. Například v roce 1997, kdy tato instituce dlužila zdravotnickým zařízením po lhůtách splatnosti 2,5 miliardy, koupila bývalý hotel F lora za 150 milionů korun. Musílková tvrdí, že VZP domy potřebuje, aby mohla fungovat. Peníze do stavebních investic podle ní neovlivnily platební neschopnost pojišťovny. Záležitostí se bude zabývat policie, protože ministerstvo podalo trestní oznámení.

Musílková má za sebou velkou podporu správní rady pojišťovny včetně jejího předsedy Richarda Schwarze. Rada ji vybrala mezi dvanácti kandidáty a doporučila poslancům ke schválení. Nutno však podotknout, že ministerstvo zdravotnictví v trestním oznámení obviňuje VZP také z toho, že smlouvy o koupi či rekonstrukci budov často uzavírala i s lidmi, kteří byli členy správní rady. V jejím čele i v té době stál Richard Schwarz.

U poslanců rozhodlo zejména to, že jako bývalá prokuristka, navíc tři čtvrtě roku pověřená řízením pojišťovny, má Musílková zkušenosti. Velké plus si připsala krátce před hlasováním v Parlamentu, když se poprvé v historii dohodla s poskyt ovateli zdravotní péče o cenách na první pololetí letošního roku bez toho, že by muselo zasáhnout ministerstvo.

Nová ředitelka si myslí, že na poslance zapůsobila především její komunikativnost a schopnost naslouchat. Soudí, že VZP ještě pod vedením bývalého ředitele Němce v této oblasti nejvíce chybovalo. „Z jednání se ztrácela lidskost, říká.

Nová šéfka vychází podle svých slov dobře i s ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem, se kterým ze zdravotnické veřejnosti dnes vyjde málokdo. Sám ministr přiznává, že vztahy úřadu a pojišťovny jsou lepší, než tomu bylo v minulých letech. Přesto si zachovává jistou zdrženlivost: „Vztahy jsou asi lepší, ale možná se mýlíme. Někdo, kdo je zastupujícím ředitelem, je přece jenom v jiném postavení, než když je zvoleným ředitelem, čili uvidíme v budoucnu, jak se tato situace bude vyv íjet.

BRAND24

Názory ředitelky VZP a současné vládní garnitury na řešení nepříznivého stavu zdravotnictví jsou ale přece jenom dost odlišné. Musílková například vidí jednu z cest, jak do zdravotnictví přivést více peněz, ve zvýšení plateb státu za státní po jištěnce. Nebojí se ani jisté formy spoluúčasti pacientů, pokud by byl zaručen rovný přístup k zdravotní péči.

K jejím prioritám rovněž patří změna image pojišťovny. „Vztah pojišťovna a lékaři se neustále medializuje a pojištěnec se vytrácí. Musíme jej nutně předřadit a ukázat mu, že jsme tu především pro něj, říká ředitelka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).