Menu Zavřít

Zbytečná škoda

30. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Předvídavost mohla zachránit miliony

PRAHA (haš) – Pouze suterén, nikoli však zvýšené přízemí vyklidili 12. srpna před hrozící záplavou ve svém sídle na pražské Kampě pracovníci Energetického regulačního úřadu (ERÚ). V jeho Sekci licencí tak byla zničena počítačová technika, kterou přitom bylo možné jednoduše včas vynést do vyšších pater. „Řídili jsme se informacemi krizového štábu města a městské části Praha 1. Připravovali jsme se na stoletou vodu, to jediné šlo odhadnout,“ vysvětlil týdeníku EURO postup úřadu jeho předseda Pavel Brychta. V pondělí 12. srpna se ovšem město připravovalo jen na dvacetiletou, později na padesátiletou vodu a písemnou informaci správkyně majetku ERÚ Josefy Mužíkové o zajištěném zabezpečení objektu na Kampě Brychta převzal týž den. „Poté byla celá budova policejně uzavřena, navíc nejsme ani její vlastníci,“ vyloučil Brychta možnost pozdější evakuace.
Už z dřívějších prognóz zátopové zóny při stoleté vodě přitom bylo zřejmé, že voda může na Kampě vystoupit až do úrovně prvního patra, což se nyní i stalo.
Pavel Brychta odmítl sdělit výši způsobené škody, protože prý zatím existují jen nepřesné odhady. Týdeník EURO však získal informaci, že předseda ERÚ již údajně zaslal dopis náměstkovi ministra průmyslu a obchodu Václavu Petříčkovi, v němž požaduje zahrnout do kolonky povodňových škod částku 4,3 milionu korun za zničené počítače. „Měli jsme ten majetek pojištěn,“ tvrdí Brychta na dotaz, zda bude po ministerstvu žádat úhradu škody.
V postiženém objektu ERÚ dodnes nefunguje elektřina, internetové stránky uvádějí, že pražská pobočka ERÚ má být znovu uvedena do provozu za dva týdny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).