Menu Zavřít

Zbrojní kauza Perun: na ministerstvo obrany míří dvě žaloby

21. 11. 2019
Autor: čtk

Přeloučská firma SVOS, která vyvinula bojové vozidlo Perun pro speciální jednotky, se obrátila na soud. Firma si stěžuje na provedení vojskových zkoušek, jimiž její technika neprošla a obrana kvůli tomu auta nekoupila.

Advokát Michal Pacovský, který chvíli účinkoval i v ostře sledované kauze Davida Ratha, řeší další citlivou záležitost. Tentokrát zastupuje firmu SVOS Přelouč ve sporu s ministerstvem obrany. Pomocí dvou žalob, které podal 20. a 21. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 6, chce docílit toho, aby si ministerstvo obrany koupilo čtyři lehká obrněná vozidla Perun pro 601. skupinu speciálních sil, které si u SVOS objednalo v březnu 2017 za 94,5 milionu korun.

„A chceme i to, aby se nám ministerstvo obrany omluvilo,” doplnil Jaroslav Černý, generální ředitel a zakladatel SVOS. Firma tvrdí, že průběh vojskových zkoušek, kterými vozidlo Perun neprošlo, nebyl standardní a že testy se neřídily podepsanou kupní smlouvou. „V průběhu zkoušek bylo špatně téměř všechno,” myslí si Černý.

Obvodní soud pro Prahu 6 potvrdil, že žalobu obdržel, ale věc je natolik čerstvá, že ještě čeká v zápisovém oddělení. „V systému ji ještě nemáme, zkuste zavolat v pondělí,” řekla Zuzana Barochová, mluvčí soudu.

Ministerstvo obrany však nikde žádné pochybení nevidí. Z kupní smlouvy prý vycouvalo proto, že vůz Perun nesplnil požadavky vojáků.

A resort odmítá i obvinění z toho, že testy neprobíhaly podle pravidel. „Nařčení výrobce odmítáme. Na našem postoji nemáme důvod cokoliv měnit. Proběhly vojskové zkoušky, dokonce prodloužené, kterými vozidlo Perun neprošlo,” reaguje Jan Pejšek, mluvčí resortu. „Chce-li se společnost soudit, je to její právo. Nechť tedy rozhodne soud,” dodává.

O obchodu čtěte více: Stropnický koupil auto na obrázku. Za 94 milionů

Ondřej Stratilík

Přečtěte si také:

Přeloučský výrobce předvedl obrněné vozidlo Perun pro armádu

V Česku vzniká unikátní bojové vozidlo. Koupí jej armáda

Čína v české armádě? V Přelouči se budou stavět teréňáky BAIC

Jak vypnout autopilota. Tendr na obrněnce může skončit průšvihem

Metnarovi stojí další kontrakt. Nákup obrněnců Titus za 6,5 miliardy

BRAND24

Válka barev. Němci kvůli 53miliardovému českému tendru přestříkali své bojové vozidlo

Ani napotřetí. Přilby pro české vojáky v testech opět selhaly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).