Menu Zavřít

Zbrojaři z Omnipolu letos plánují dvojnásobné tržby

29. 7. 2013
Autor: E15 Robert Zlatohlávek

Přední česká zbrojařská společnost v loňském roce zvýšila tržby zhruba o čtvrtinu, když se podle auditovaných výsledků vyšplhaly na 824 milionů korun. V roce 2011 to nebylo ani 700 milionů.

„Čistý zisk Omnipolu zůstal na přibližně stejné úrovni. Konkrétně dosáhl výše 18,2 milionu korun,“ potvrdil týdeníku Euro generální ředitel společnosti Michal Hon.

Ministerstva obrany jako velký zákazník má dlouhodobé plány, na něž krize bezprostředně nedolehne. Nicméně samozřejmě nastoupí politika úsporných opatření, která se pak projeví se zpožděním. Takže rok 2012 byl velmi obtížný, protože krize do zbrojení jako by teprve dorazila, uvedl Hon k výsledkům.

V letošním roce se má firma, mezi jejíž dceřiné společnosti patří například muniční továrna Poličské strojírny nebo výrobce slavných radiolokátorů Tamara firma ERA, vyhoupnout v tržbách nad miliardu. „Podle plánu by se měly tržby letos zdvojnásobit zhruba na 1,6 miliardy korun,“ upřesňuje Hon.

Letouny CASA konečně prošly testy

V uplynulých týdnech se Omnipol zbavil největší zátěže. Podařilo se mu dotáhnout do konce obchod s českou armádou, v jehož rámci letectvo nakoupilo přes Omnipol jako prostředníka transportní letouny CASA. Po dvouletých odkladech kvůli potížím se systémy vlastní ochrany prošly konečnými zkouškami a mohou být nasazeny do bojových operací. V rámci kompenzací má české vojsko nárok na odběr náhradních dílů v hodnotě 20 milionů korun a vrátí se mu dvě letadla L159 z pěti, která byla v rámci transakce odeslána španělskému dodavateli strojů CASA, společnosti Airbus Military. Ta již tři letadla, která jí zůstala, prodala do Spojených států.

Obchod významně ovlivnil hospodaření firmy v roce 2010, kdy byly fakturovány. Tehdy se tržby Omnipolu přehouply přes pět miliard korun.


O obchodu se zbraněmi čtěte více:

Letouny CASA spolknou dalších 330 milionů

Tři bitevníky L-159 vyměněné za stroje CASA skončily v USA

BRAND24

Byznys oprav letounů CASA zůstane Omnipolu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).