Menu Zavřít

Zbrojař Strnad se zajímá o zadlužený Kovosvit

26. 8. 2016
Autor: Martin Pinkas

Tradiční strojírenskou firmu ze Sezimova Ústí tahají ke dnu zablokované účty, více než 700milionový dluh u bank a dodavatelů a nespokojení zaměstnanci, kteří stále nedostali mzdy za červenec. Čeká se proto na strategického investora, jenž by do fabriky napumpoval peníze. Věc zajímá zbrojaře Jaroslava Strnada.

Podle zjištění týdeníku Euro zástupci Strnadovy skupiny Czechoslovak Group navštívili v minulých dnech provozy Kovosvitu několikrát. Ověřují si, v jaké kondici strojírny jsou. „Vzhledem k zaměření naší skupiny na záchranu a rozvoj tradičních průmyslových podniků situaci okolo Kovosvitu monitorujeme,“ potvrzuje Andrej Čírtek, mluvčí Czechoslovak Group.

Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Podle zdrojů z Kovosvitu ovšem nikdo nechce jednání příliš prodlužovat, aby se „klinická smrt“ firmy zbytečně neprodlužovala. Sklady s materiálem jsou prázdné, výroba obráběcích strojů se takřka zastavila a zaměstnancům se vymýšlí náhradní náplň práce – třeba úklid.

Že už Kovosvit získal nového investora, je zřejmé ze slov ředitele podniku Blahoslava Fajmona: „Domnívám se, že ve čtvrtek 25. srpna byl vybrán favorit, kterého musí schválit banky.“ Doplňuje, že se rozhodovalo mezi třemi až čtyřmi potenciálními jmény.

„S panem Fajmonem jsem jednal ve středu a řekl, že další termín, kdy bychom mohli získat peníze, je pondělí 29. srpna,“ popisuje odborářský šéf Jiří Ryzka. I kdyby Kovosvit peníze nesehnal a lidé začali hromadně podávat výpovědi, velké problémy se nečekají. V okolí Sezimova Ústí je mnoho firem a výrobců, kteří hledají stovky zaměstnanců.

Více čtěte v novém vydání týdeníku Euro, které vychází v pondělí 29. srpna


Přečtěte si také:

BRAND24

Nákup mobilních radiolokátorů komplikuje riziko z Číny

Přílišná závislost na Rusku. Kovosvit hledá nové trhy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).