Menu Zavřít

Zbraní Applu proti Spotify může být exkluzivita

5. 7. 2016
Autor: Repro Strategie

Bitva o pozici světové jedničky na poli streamovacích aplikací pokračuje. Apple údajně zahájil jednání směřující k akvizici minoritního Tidalu. Jeho převzetí by mohlo Apple Music pomoci vyhodit ze sedla rivala Spotify a soustředit kolem sebe špičky světové pop-music.

Na poli hudebních aplikací představuje Tidal jen zanedbatelnou konkurenci. Hudební streamingová platforma, kterou americký rapper JayZ před rokem koupil od švédské společnosti Aspiro, má v současnosti jen zhruba 3 miliony stálých odběratelů.

Apple Music se oproti tomu pyšní patnácti miliony a počet pravidelně platících zákazníků konkurenční Spotify se odhaduje na dvojnásobek.

Na akvizici komorního Tidalu Apple pravděpodobně láká exkluzivita. Kolem Tidalu se totiž pohybuje celá řada hvězd z nejvyšších pater pop music, kromě jiných například Madonna, Beyoncé či Kanye West. Ti všichni loni, když JayZ svou novou platformu představoval, přislíbili přednostní práva na své budoucí novinky právě Tidalu.

Do jaké míry se slib přetavil v realitu, je na posouzení. Zkušenost ukázala, že výhradní umístění hudebních děl na Tidalu je v naprosté většině případů časově omezené a odehrává se v řádu dnů či týdnů.

Porušený slib Kanyeho Westa, že jeho nová deska The Life of Pablo bude k dispozici pouze na Tidalu a doživotně, mu v dubnu přinesl žalobu ze strany jednoho z jeho fanoušků.

I krátká časově omezená exkluzivita je však v hudební branži mocnou zbraní. Apple se o tom již přesvědčil na vlastní kůži, když k Apple Music od Tidalu přeběhl kanadský rapper Drake.

Jeho nová deska Views, která byla během prvního týdně od vydání posluchačům k dispozici výhradně v rámci Apple Music, si během té doby vyžádala přes 245 milionů shlédnutí. Views se v ten okamžik stalo i nejvíce přehrávaným albem v hudební historii.

Co je to Tidal?
Tidal je platforma, na které mohou uživatelé po registraci a případném zaplacení registračního poplatku sledovat hudební videa ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě. Začínal původně ve Skandinávii jako Wimp pod taktovkou společnosti Aspiro. Tu později odkoupila investiční skupina Project Panther amerického hudebníka JayZ za 54 milionů dolarů. Na novém spuštění Tidalu se kromě populárního rappera v minulém roce podíleli například i Madonna, Daft Punk, Rihanna, Drake či Beyoncé. Ti všichni se tehdy zavázali, že nově spuštěné platformě propůjčí exkluzivitu na svá očekávaná díla.

Přetažení hudebních celebrit pod křídla Apple Music by pro Apple představovalo zcela zásadní konkurenční výhodu. Spotify či Pandora, dva další klíčoví hráči na poli hudebního streamingu, se totiž zajištěním výhradního obsahu pro své platformy zabývají jen velmi okrajově.

Apple Music by se tak v budoucnu mohl stát místem, kde si uživatelé budou moci ve vysoké kvalitě přehrát videa exponovaných hvězd pop music zdaleka nejdříve.

BRAND24

Z bývalých soupeřů spojenci?

Nad tím, jestli k akvizici skutečně dojde, se v současné době vznáší otazníky. Apple odmítl spekulace médií komentovat. Sám JayZ se netají averzí k technologické společnosti. Na protest proti aktivitám Applu a Spotify si dokonce zarapoval. Stejně tak se nechal slyšet, že jeho Tidal je od toho, aby chránil hudební odvětví proti technokratům (myšleno: Apple, Google, Spotify).

Ještě v minulém roce si Tidal a Apple nemohly přijít na jméno. Podle některých zdrojů mezi nimi v té době zuřila konkurenční bitva. Během ní prý Apple v rámci svých iTunes údajně odmítl propagovat hudebníky, kteří svá budoucí díla přislíbili přednostně umisťovat právě na Tidal.


Přečtěte si, kde začínali dnešní giganti:

5 slavných firem, které začínaly v garáži

Steve Jobs (Zdroj: ČTK)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).