Menu Zavřít

Zázračný koenzym nezajistí lepší kondici

14. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Q10 hraje důležitou roli při výrobě tělesné energie V poslední době se s koenzymem Q10 doslova roztrhl pytel. Pleťové krémy či emulze, které tuto látku neobsahují, jsou už zcela "out". Podobná situace se odehrává i na poli farmaceutických firem nabízejících vitaminy a jiné důležité doplňky ke stravě.

Q10 hraje důležitou roli při výrobě tělesné energie

V poslední době se s koenzymem Q10 doslova roztrhl pytel. Pleťové krémy či emulze, které tuto látku neobsahují, jsou už zcela „out“. Podobná situace se odehrává i na poli farmaceutických firem nabízejících vitaminy a jiné důležité doplňky ke stravě.

Snad to souvisí se stále více propagovaným zdravým životním stylem. Snad s „bláznovstvím“ doby, ve které žijeme. Možná je to kvůli výčitkám, které máme, když pravidelně nejíme, nesportujeme, netrávíme dostatek času na čerstvém vzduchu a nerelaxujeme. A tak se alespoň „ládujeme“ vitaminy, nízkokalorickými nápoji, sušenkami bez cukru a odtučněnými mléčnými výrobky. V tichosti přitom doufáme, zatímco se necháváme cvičit převratnými vynálezy teleshopingu, že pro svoje zdraví děláme pořádný kus práce. Jakmile se na trhu objeví další zázrak slibující lepší kondici a půvabnější vzhled, skočíme po něm jako pominutí. Koenzym Q10 není žádnou výjimkou. Vynořil se z ničeho nic a zaplavil trh. Jenže, co o něm doopravdy víme?

Kde se vzal Q10?

Jde o látku tělu vlastní a tvoří se hlavně v játrech. Svým účinkem připomíná vitaminy, dokonce dříve byla jako vitamin Q označována. I když by se na základě jeho náhlého začlenění do různých produktů dalo soudit, že Q10 byl objeven teprve nedávno, bylo tomu tak již v roce 1957. Zcela nezávisle na sobě u tohoto významného okamžiku stáli dva vědci - dr. Crane z Wisconsinu a dr. Morton z Liverpoolu. Roku 1978 byla britskému badateli Peteru Mitchelovi udělena prestižní Nobelova cena za biochemii pro jeho značné přispění k pochopení významu koenzymu Q10 v souvislosti se získáváním energie pro fungování celého organizmu. Vysvětlením účinku této látky a její praktické aplikace se zabývá stále početnější skupina vědců.

Odborníci se přou

Nejdůležitější úloha Q10, který je odborně nazýván ubichinon, je při tvorbě tělesné energie. Jejím hlavním dodavatelem jsou tzv. mitochondrie. Důležité živiny jakými jsou tuky, sacharidy a bílkoviny se zde pomoci Q10 rozloží a přemění na molekuly ATP (adenozintrifosfátu), které uchovávají energii pro další použití. Ta je pak podle potřeby uvolňována rozložením molekuly ATP. Otázka, zda je možné užíváním Q10 ve formě léků a tobolek doplňujících výživu rozpoznatelně zvýšit i tělesnou energii, například u starších a nemocných osob, je předmětem četných výzkumů. Odborná veřejnost se na jejím zodpovězení zatím neshodla.

Zdroj koenzymu Q10

Existují různé typy koenzymů, ale jen jeden je přímo důležitý pro člověka - Q10. Koenzymy 1-9 nemůžeme přímo využívat, ale jejich transformací v játrech si dovedeme Q10 vytvořit. Zdravý člověk, dbá-li na pestrost svého jídelníčku, produkuje dostatečné množství této látky. K přirozeným zdrojům koenzymu Q10 patří hlavně sojový olej, sardinky, makrely, hovězí a kuřecí maso, celozrnné produkty, špenát a brokolice. Je rozpustný v tucích, a proto se jako potravinový doplněk nabízí hlavně ve formě měkkých želatinových tobolek, které obsahují sojový olej. Tělesná produkce Q10 dosahuje vrcholu okolo dvacátého roku života a s přibývajícím věkem pomalu klesá.

Není zázračných lektvarů

BRAND24

Některé studie se snaží prokázat, že kromě důležité role při tvorbě tělesné energie, působí Q10 i jako antioxidant, posiluje a chrání srdeční sval, pomáhá pří snižovaní cholesterolu a léčení chorob dásní, působí příznivě na kvalitu pokožky, nehtů a vlasů. Jiní odborníci naopak tvrdí, že jeho účinky nebyly zdaleka stoprocentně potvrzeny a že opěvování Q10 je spíše marketingovým trikem než vědecky doloženým faktem. Tak či onak, doufat v zázračnou sílu „lektvaru“ Q10, nedbáme-li přitom na střídmost svého jídelníčku, pravidelný pohyb a odpočinek, by bylo nezodpovědné a hlavně naprosto zbytečné.

Pravidelný pohyb, relaxace a pestrý jídelníček jsou nejlepší zárukou dobré kondice. FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).